luni, 7 februarie 2011

GMT (Greenwich Mean Time)

Greenwich Mean Time - GMT
     In intreaga lume , sistemul de apreciere a timpului se bazeaza pe 24 de fusuri orare , fiecare intinzandu-se pe 15 grade latitudine - distanta echivalenta pentru o diferenta de timp de o ora. Primul , sau meridianul Greenwich (0 grade vest) , este baza pentru Greenwich Mean Time (GMT) sau Universal Coordinated Time (UTC) , prin care se masoara timpul . Acest punct universal de referinta a fost stabilit la o conferinta internationala care a avut loc in 1884.
     Orele sunt ore standard locale notate in raport cu ora 12:00 (miezul zilei sau amiaza) GMT. Ora de vara , de obicei cu o ora inaintea orei standard , este observata si notata de unele tari pentru o parte din an; nu apare   pe aceasta harta. Fusurile orare pot fi modificate pentru a se potrivi cu granitele interne sau internationale. China foloseste doar un singur fus orar , desi , teoretic trebuia sa foloseasca 5 fusuri , in timp ce Federatia Rusa are 11 fusuri orare. Cele patru fusuri orare folosite pe continentul american nu urmaresc intotdeauna granitele dintre state.
     Linia internationala de schimbare a datei este o linie imaginara stabilita la aproximativ 180 de grade vest (sau est) de Greenwich , peste care data se schimba cu o zi . Linia nu are un statut international legal , iar tarile din apropierea acesteia pot alege data pe care o respecta . Linia a fost modificata si astfel insula Caroline din Kiribati , Oceanul Pacific , a fost primul teritoriu care a trecut in anul 2000 . De atunci , in semn de recunostinta , insula poarta numele de Insula Mileniului . 
     Ora de vara  permite tarilor sa prelungeasca perioada de zi-lumina in cadrul unei zile de lucru . A fost introdusa pentru prima oara in Marea Britanie , in timpul Primului Razboi Mondial , pentru a reduce cererea pentru incalzire si iluminatul artificial . 

O autostrada din Spania peste care trece Meridianul 0
Intre Lleida si Zaragoza , o arcada mare de beton se ridica peste autostrada , marcand trecerea Meridianului 0 (Greenwich). La baza arcadei , pe fiecare parte este o placuta unde sunt scrise numele celor care au construit arcada si semnificatia ei , plus alte date despre Meridianul Greenwich si despre Greenwich Mean Time . Chiar daca Spania nu  are fusul orar in raport cu ora 12:00 (miezul zilei sau amiaza) , ci cu o ora inapoi , ca cea a Italiei , Frantei , Germaniei ,  Algeriei , Norvegiei , Suediei si altor tari din Europa Centrala.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu