Muntele Olimp |
Muntele Olimp (în limba greacă: Όλυμπος – Ólympos, uneori trecut pe hărţi şi ca Óros Ólimbos) este cel mai înalt munte din Grecia – 2.919 m. Cel mai înalt vârf al Olimpului este Mytikas (Nasul) (2.919 m).
Dat fiind faptul că poalele sale sunt plasate la nivelul mării, Muntele Olimp este unul dintre cei mai înalţi munţi ai Europa din punct de vedere topometric (diferenţa relativă dintre vârf şi poale). Muntele este situat (
) în Grecia continentală, la aproximativ 100 km de Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei. Muntele Olimp este vestit pentru marea varietate de plante, cu mai multe specii endemice. Flora, fauna şi caracteristicile formaţiilor geologice deosebite, au determinat UNESCO să declare această regiune rezervaţie biologică.
Orice ascensiune pe Muntele Olimp începe din oraşul Litochoro, numit şi „Oraşul Zeilor”.
Denumirea „Olimp” este destul de populară. În afară de muntele din Grecia, mai există munţi cu acelaşi nume în Cipru, în Utah, Washington şi lângă San Francisco ( SUA ).
Originea etimologică a numelui înseamnă plin de lumină, fiind analog cerului, locuit de zei, semizei, copii zeilor şi servitorii acestora. În mitologia greacă, Olimpul este lăcaşul zeilor panteonului antic grecesc. Olimpul era considerat lăcaşul zeilor, este însă este greu de spus ce însemna în acele vremuri cu adevărat „Olimpul”. În Iliada lui Homer se afirmă că Olimpul se află mult deasupra tuturor munţilor, ne fiind însă vorba de rai. Într-un pasaj din Iliada, Zeus vorbeşte zeilor de „cel mai înalt vârf al Olimpului cu multe vârfuri”, ceea ce ar sugera că Olimpul era cu adevărat un munte. În opera lui Homer, Poseidon aminteşte de faptul că el este stăpânul mărilor, Hades al morţii iar Zeus al cerurilor, dar Olimpul este comun celor trei. Îndiferent de natura sa, intrarea către Olimp era străjuită de o mare poartă de nori. Zeii trăiau în acest locaş, (din care se coborau uneori în lumea muritorilor de pe Terra), mâncau ambrozie şi ascultau muzica divină a lirei lui Apolo.
Locatie: Pieria, Grecia (situat la 90 km de orasul Thesalonik si 425 km de capitala elena, Atena).
Altitudine: 2917m (Vf Mytikas)Legendarul munte Olimp, era considerat `acoperisul lumii` si locasul zeilor in antichitate, fiind si cel mai inalt munte cunoscut al lumii civilizate de atunci.
Daca in antichitate, Olimpul era considerat locasul zeilor, locul de unde acestia guvernau lumea si destinele muritorilor, acum el a devenit loc de pelerinaj atat pentru iubitorii muntelui, cat si pentru cei pasionati de arta si cultura.
Alpinistii ii calca potecile pentru a ajunge pe varfurile sale inalte de pana la 2917m (vf Mytikas), iar turistii obisnuiti, se multumesc cu atractiile culturale, facand pelerinaje la templele antice sau manastirile crestine situate la poalele sale. Situl arheologie de la templul Dion este doar un exemplu, fiind si un loc unde se tine anual, in luna august, un festival de teatru antic.
In afara ascensiunilor montane, se mai pot vizita: baia lui Zeus (situata pe valea unui rau secat pe timpul verii), situl arheologic Dion si manastirile ortodoxe de pe munte ( Manastirea Sf. Dionisos noua, precum si cea veche, situata la aproximativ 1000m, in apropiere de Prionia).
Varfuri principale
- Mytikas (2917m sau 2918.8 conform ultimelor masuratori;Poate fi urcat prin Zonaria, pe un culoar de 200m sau dinspre Skala, avand de trecut un sector stancos foarte expus, dar destul de accesibil.
- Skolio (2911m) - pe fata nordica a vf Skolio se afla trasee de escalada.
- Stefani (2909m), cunoscut si ca "tronul lui Zeus". Traseul traverseaza un culoar asementor cu cel de la Skala la Myticas, doar ultimii cativa metrii, foarte expusi, impun miscari mai tehnice, nu foarte dificile.- Skala (2866m).
- Agios Antonis (2815m) - exista o statie meteo abandonata pe varf, care acum serveste de adapost de urgenta.
- Profitis Ilias (2803m) - isi trage numele de la o capela mica in stanca, construita pe acest varf cu hramul sfantului Ilie.
- Toumba (2785).
Pe muntele Olimp se afla 46 de varfuri peste 2000m si 47 cu peste 1000m.
Cai de acces
Situat la 75 km de orasul Thesalonic, micul oras Litochoro, situat pe partea estica a Olimpului, este principala cale de acces catre varfurile Skala si Mytikas.La Litochoro se poate ajunge:
- cu masina, pe drumul E75 (75km de la Thessalonic si 425km din Athena);
- cu trenul - gara se afla la 5 km in afara orasului. Info la Hellenic Railroad Organisation;
- cu autobuzul: autobuzele liniei KTEL, de la Atena sau Thesalonic, pe drumul E75. Exista si o cursa locala, din orasul Katerini, la Litochoro.
- cu avionul: cel mai apropiat aeroport: Thessaloniki International Airport.
Lithochoro este un orasel pitoresc, cu strazi stramte, pe care abia daca incape o masina. Grecia este binecunoscuta pentru numarul mare de motociclete pe cap de locuitor, motocicleta fiind un mijloc de transport rapid si practice, mai ales in marile aglomeratii urbane.
Odata ajuns in Litochoro, exista un punct de informare turistica unde te poti informa cu privire la posibilitatile de acces pe munte si punctele de atractie turistica din zona.
Alte cai de acces pe olim[p mai sunt orasul Elassona pe partea vestica, Karya in sud, siKokkinoplos dinspre nordvest.
Trasee principale
1. Litochoro - Prionia - Refugiul A - Vf. Skala - Vf. MyticasMarcaj: E4
Traseul principal de pe Olimp, este cel de la Prionia, pana pe varfurile Skala si Myticas.
Acesta incepe chiar de la iesirea din orasul Litochoro, pe traseul marcat cu E4 (vezi harta mai jos), in directia Prionia.
Poti, de asemeni, inchiria o masina cu care sa urci prima parte a traseului, pana la Prionia (alt 1000m). La Prionia exista o parcare destul de incapatoare, unde poti lasa linistit masina pana la intoarcerea din traseu.
De la Prionia, urmand poteca larga si bine intretinuta, marcata cu certificarea E4 si din cand in cand, pe stanci apare o numerotare de la 1 in zona Prionia, la 400 in zona varfurilor. In zona varfurilor, traseele sunt indicate cu semne rosii pe stanci.
Traseul de la Prionia pe varful Myticas se poate face si intr-o singura zi:
- traseul Prionia -Refugiul A se face in 2 ½ - 3 ore;
- Refugiul A – Varful Skala (2800m) 3 – 3 1/2 ore.;
- portiunea de la Skala, la Myticas, se poate face in jumatate de ora.
O data ajunsi pe Varful Skala, se recomanda sa lasati rucsacii si alte bagaje incomode si sa parcurgeti ultima parte a traseului spre Varful Mytikas (2917m), fara bagaje sau bete. Urmeaza partea cea mai grea a traseului, un pasaj stancos, care poate fi trecut usor, dar necesita ajutorul mainilor, fiind un culoar destul de stramt (cineva care a fost acolo ar zice ca e mai usor decat coborarea de pe varful Turnu, la Curmatura, in Piatra Craiului!).
De retinut ca de la Refugiul A si pana pe varf nu se mai gaseste apa, astfel incat trebuie sa fiti bine aprovizionati cu apa, pentru intreaga zi. De la Prionia, pe traseul spre varf, te poti opri larefugiul SEO situat intre varfurile Profitis Ilias si Toumba, chiar deasupra Platoului Muzelor. Si de acolo poti urca pe Mytikas si Skala cu rucsaci mici de tura.
De la inceputul lui iunie se poate urca fara probleme pe varf, pentru ca nu mai este zapada sau este foarte putina. Singura problema este ca singurul refugiu deschis in drumul spre varf din Prionia, este Refugiul A, de la 2060m (vezi mai jos lista refugiilor de pe Olimp).
Daca alegeti sa inoptati la Refugiul A, pretul este de 10 euro / pat, in 2006, iar masa se putea lua la preturi rezonabile, cam ca la orice terasa dintr-un oras grecesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu