joi, 17 martie 2011

Pamantul romanesc I

Romania
     Pamantul romanesc este cladit mai simetric si mai armonios decat orice alt tinut al planetei.
     In mijlocul tinutului locuit de neamul romanesc se afla un pod ridicat cu vreo 500 m deasupra Marii Negre - este vorba despre padisul Ardealului. De jur imprejur se inalta o cununa de munti care , in unele parti trec de 2000 m . Clina din afara a muntilor scade in chip de valuri tot mai marunte : dealuri si coline care se pierd pe incetul , atat spre sesul Tisei , cat si spre campia de langa Dunare.
     Cine strabate pamantul romanesc pe drumul de fier , taindu-l piezis de la Oradea la Constanta , isi da iute seama de simetria cladirii lui.
     O calatorie in curmezisul Romaniei. Cine vine  dinspre tisa , dupa ce strabate un ses care se intinde pana in zare , oblu ca marea , indata ce se apropie de Oradea , vede spre rasarit linia abia varuita a unor coline. Ochiul  , obosit de privirea departarilor amagitoare ale sesului panonic , sta la indoiala , sa nu fie cumva o inselaciune.In curand se deslusec insa cateva coline si dealuri adevarate , apoi incepe a se vedea lamurit inaltimea unor munti din ce in ce mai semeti. Sunt muntii din apusul Ardealului , de unde coboara Crisul Repede. Chiar porecla raului te vesteste ca se apropie suisul. Si , in adevar pe o vale din ce in ce mai ingusta , urci timp indelungat , strabatand numeroase tunele pana te trezesti intre niste munti ale caror varfuri pastreaza uneori zapada pana in mijlocul primaverii. Culmea Vladeasa , dupa cum o arata si numele ei stravechi , se ridica intocmai ca o "voivodeasa" deasupra unor lanturi intregi de culmi. Multa vreme nici n-a fost vreun drum de caruta pe valea stramta a Crisului Repede , ca sa inlesneasca trecerea spre inima Ardealului. Cateva castele ale caror ruine se mai vad inca , aparau foarte usor potecile pe care navalitorul ar fi cautat sa patrunda in tara de peste paduri(transilvam), de unde i-a venit si denumirea de Transilvania.
     De la o vreme drumul incepe apoi iarasi a cobori si in curand te afli la Cluj , pe podisul Ardealului. Dar podisul acesta e departe de a fi neted. Ca sa treci din Valea Somesului spre Valea Ariesului , drumul suie peste niste dealuri nu se poate mai ciudate ; ele stau risipite in mare neregula si sunt pline de cocoase si surpaturi. Trenul e silit , ca intre munti , sa treaca prin mai multe tunele , macar ca inaltimea colinelor e slaba. Asta dovedeste ca podisul a fost ruinat de ape , iar fata dealurilor arata in multe locuri scrijilari proaspete. De la Turda inainte , pana la Brasov , calea cotigeste mereu , ceea ce inseamna ca podul ardelean , incercuit peste tot de munti , nu este destul de oblu ; din contra , apele l-au sculptat , impodobindu-l cu vai si dealuri. Totusi , unda raurilor abia se misca si , indata ce ploua mai mult , luncile se umplu , iar revarsarea se intinde departe inlaturi. Indeosebi Oltul , in Tara Barsei si spre Fagaras , ti se pare mai mult iaz decat rau - atat de lenes curg apele sale .
     In sfarsit , la Brasov te afli iarasi in fata unor munti inalti. Bucegii se ridica aproape ca un zid peste sesul Barsei , si numai cu mare greutate , pufuind la fiecare opintire  , locomotiva se suie spre pasul inalt din curmatura Predealului. De aici incepe un coboras pripit. Prahova , iti aduce aminte de rostogolirea apelor din Crisul Repede , cu deosebirea ca muntii se ridica deasupra albiei raului cu o semetie vrednica de Alpi.
     La Ploiesti , ai ajuns in preajma unor coline , ca cele de la Oradea ; apoi se desfasoara spre Dunare un ses tot asa de neted ca al Tisei , plecandu-se domol pana la malul marii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu