joi, 24 martie 2011

Oceanul Arctic I


     

Aurora boreala - Oceanul Arctic
     Suprafata : 14.788.000 km patrati
     Adancimea medie : 1.139 m
     Adancimea maxima : 5449 m ( la nord de insulele Spitsbergen )
     Volumul apelor : 16.700.000 km cubi
     
          Cel mai mic ocean al Terrei , care ocupa abia 4,1% din suprafata Oceanului Planetar , se afla situat in zona polara si subpolara a emisferei boreale , scaldand tarmurile nordice ale Europei , Asiei si Americii de Nord , precum si numeroaselor insule din jurul acestora. Oceanul Inghetat , numit adesea si Arctic sau Boreal , cuprinde cea mai mare intindere de apa inghetata de la suprafata oceanelor Terrei ( cca. 11.000.000 km patrati in timpul iernii , si aproape 8.000.000 km patrati vara ). Deci cam trei patrimi din suprafata sa iarna , si mai mult de o jumatate vara , este acoperita cu o imensa calota de gheata ( banchiza polara ) centrata in zona Polului Nord , dear a carei limita sudica nu depaseste , decat in marile din nord-estul Asiei si din nord-vestul Americii de Nord , paralela de 77 grade Lat. N. 
     Vanturile dominante ce se rotesc in zona circumpolara in sens invers acelor unui ceasornic , cat si miscarea de rotatie a Pamantului , imprima banchizei o deplasare continua numita deriva  a carei directie generala  este dinspre tarmul de N-E al Asiei spre regiunea Polului Nord , si apoi spre nordul Marii Groenlandei si insulele Spitsbergen. Antrenate de aceasta miscare a carei viteza este de 4-10 km pe zi , blocurile de gheata se unesc unele cu altele , ori se incaleca , dand intregii suprafete un aspect haotic , si formand deseori adevarate platouri de gheata , de cca. 600-800 km patrati , groase de 50-60 m.
     Cercetarile oceanologice si glaciologice din zona Oceanului Inghetat , incepute inca din 1879 de Erik Nordenskjold si continuate apoi de Fridtjof Nansen , Roald Admunsen , Robert Peary , si alti exploratori polari au cunoscut o mare amploare odata cu Primul An Geofzici International Astfel intre 1-5 august 1958 submarinul atomic american "Nautilus" a efectyat cea mai lunga calatorie sub banchiza ( 3000 km ) , atingand la 3 august , ora 23:15 , Polul Nord. Zece ani mai tarziu , o expeditie engleza condusa de exploratorul polar Wally Herbert , traverseaza "pe jos" distanta dintre Point Barrow ( Alaska ) si insulele Spitsbergen , trecand deasupra Polului Nord. 
     Oceanul Inghetat are o forma aproape circulara , comunicand larg cu bazinul Oceanului Atlantic de-a lungul unei linii conventionale , ce uneste insula Storfossen din fiordul norvegian Trondheim cu insulele Shetland , Feroe , nordul Islandei si tarmurile estice ale Groenlandei , la nord de Cercul Polar Arctic.La vest de Groenlanda , legatura cu Oceanul Atlantic se face prin stramtorile Davis si Hudson. In schimb , apele Oceanului Arctic comunica cu cele ale Oceanului Pacific doar prin stramtoarea Bering ,  lata de numai 35-86 km , si adanca doar de 42 m. Oceanul Inghetat are cea mai mica adancime medie si maxima dintre oceanele Terrei  , fiind de asemenea singurul dintre oceanele globului al carui bazin propriu-zis (4.600.000 km patrati)  reprezinta mai putin decat jumatate din suprafata marilor inconjuratoare  (10.310.000 km patrati).
     Cu putine exceptii tarmurile celor trei continente ce marginesc Oceanul Inghetat , sunt adanc cresteate numeroase golfuri , fiorduri si peninsule , dand un contur deosebit de dantelat zonelor de coasta. La fel de articulate sunt si tarmurile insulelor ce ocupa un spatiu deosebit de insemnat in cuprinsul oceanului. Marea fragmentare a tarmurilor se datoreaza in deosebi puternicii eroziuni exercitate de ghetarii continentali ce au acoperit in timpul glaciatiunii cuaternare nordului Europei si Americii de Nord , iar in mai mica masura si nordului Asiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu