joi, 21 aprilie 2011

Geografie

 

     In sfarsit , dupa mai bine de 3 luni , am gasit prilejul de a scrie despre baza acestui blog , geografia. Sper ca urmatorul articol sa va placa.

     Geografia (din grecescul γεωγραφίαgeographia, însemnând „a descrie pământul”) este studiul care se ocupă cu relieful, terenurile, trăsăturile, locuitorii şi fenomenele Pământului. O traducere literară ar fi „să descrii sau să scrii despre Pământ”. Prima persoană care a folosit cuvântul „geografie” a fost Eratosthenes (276 - 194 î.Hr.). Patru direcţii tradiţionale ale cerectării în domeniul geografiei sunt analiza spaţială a fenomenlor naturale şi umane (geografia ca un studiu al distribuţiei), studiul fizic (al locurilor şi regiunilor), studiul relaţiei dintre om şi uscat şi cercetarea în domeniul ştiinţelor Pământului. Cu toate acestea, geografia modernă este o disciplină cuprinzătoare care încearcă să înţeleagă Pământul cu toate complexităţile sale naturale şi artificiale — nu doar unde sunt obiectele, dar şi cum au fost create şi cum vor fi. Ca „legătură dintre om şi ştiinţele fizice”, geografia este divizată în două mari ramuri,geografia umană şi geografia fizică.
     Anaximadru din Milet(cca. 610 î.Hr. – cca. 545 î.Hr.),se pare ca este menţionat de catre istoricii greci ca fiind adevaratul fondator al geografiei.Se considera că Anaximandru este invetatorul unui instrument,cu care grecii puteau sa masoare latitudinea. De asemenea se crede că Anaximandru este primul om care a prezis eclipsa.
     Tot grecii au fost cei care pentru prima oara au explorat geografia atat ca ştiinţa dar cât şi ca artă,acest lucru realizânduse prin intermediul cartografiei,filosofiei,literaturii sau chiar al matematicii.În privinţa primei persoane care a afirmat că forma Pământului este sferică exista câteva semne de intrebare,crezânduse că primul om este Parmenides sau Pitagora.Primul om care a demonstrat intradevar ca pamantul este sferic a fost Anaxagoras,demonstrând acest lucru prin intermediul fenomenului de eclipsa.Totuşi el incă a continuat sa creadă că Pământul este doar un disc plat,ca mulţi dintre contemporanii sai.Prima estimare a marimii razei Pamantului a fost facută de catre filozoful grec Eratostene.
     Primul sistem riguros de linii latitudinale şi longitudinale a fost facută de catre Hipparchus.El a creat un sistem sextazecimal derivat din matematica babiloniană.Paralele şi meridianele erau divizate în 360°,fiecare grad avand distanţa de 60′ (minute). Din secolul al treilea,metodele chinezeşti de studiere şi scriere a geografiei literare au devenit mult mai complexe decât cele europene mult mai târziu scrise(de prin secolul 13).Geografii chineji ca Liu An,Pei Xiu,Jia Dan,Shen Kuo,Fan Chengda şi Xu Xiake au scris pagini importante. Perioada evului mediu a fost de asemenea importantă,cele mai importante şi de cel mai mare impact facanduse in secolele 16 şi 17,atunci când exploratori ca Cristofor Columb,Marco Polo şi James Cook au descoperit multe teritorii noi(Lumea Noua). In secolele 18 şi 19 geografia a fost recunoscută ca disciplina academică şi a venit una dintre disciplinele de baza ale curicumurilor universitaţilor.De asemenea in secolul 19 au aparut multe societaţi geografice ca Société de Géographie în 1821, the Royal Geographical Society în 1830, Russian Geographical Society în 1845, American Geographical Society în 1851 şi National Geographic Society în 1888.Influenţa lui Immanuel Kant, Alexander von Humboldt, Carl Ritter şi Paul Vidal de la Blache poate fi vazută ca un punct plecare al geografiei de la filozofie la un subiect academic. Odata cu modernizarea tehnologiei geografia s-a dezvoltat,divizanduse in mai multe categorii,incercand să înţeleagă totalitatea fenomenelor produse de natură şi om.
     Geografia ca disciplina poate fi impărţită in două mari ramuri: geografia umană şi geografia fizică.Prima se concentreaza asupra influenţei omului asupra mediului şi a spaţiului in care locuiesc.Cea din urmă studiaza mediul natural şi cum clima vegetaţia,solurile,apa şi formele de relief sunt produse.Ca un rezultat al geografiei fizice cu geografia umană a rezultat o a treia ramură a geografiei,care se numeşte geografia mediului.Geografia mediului combină geografia fizică cu cea umană studiind interacţiunile dintre om şi mediu.



     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu