vineri, 22 aprilie 2011

Ziua Pamantului (22 aprilie)


     Chiar daca Ora Pamantului a devenit o forma de protest fata de agresiunile umanitatii la adresa Terrei, totusi, Ziua Pamantului, care a inceput a fi marcata in urma cu 40 de ani, a ramas cea care trage principalul semnal de alarma ecologic. Iar in acest an se vede ca exista tot mai multe situatii in care Pamantul pare ca nu-i mai suporta pe oameni si agresiunea continua a acestora.
     Dovada, nenumaratele cutremure, eruptii vulcanice, inundatii, incendii, incalzirea globala, cu topirea calotei artice etc. Ziua Pamantului a avut un rol foarte important in mediatizarea problemelor climaterice ale Pamantului. Ea a dat nastere unei organizatii (Earth Day Organization) cu filiale in peste 170 de tari si rezultate notabile in constientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluarii, etc . In acest an, principala actiune care se manifesta pentru Ziua Pamantului o reprezinta poluarea, incalzirea globala dar si noile catastrofe geologice, inmultirea eruptiilor vulcanice, marirea numarului de curtremure, ultimul major in acest an, cel din Japonia.
     De asemenea, si chestiunea energiei nucleare este luata in studiu, mai ales dupa catastrofa de la Fukushima, care a aruncat in aer un nor radioactiv foarte periculos care stagneaza inca in emisfera nordica si care pune in pericol culturile nordice, precum si panza freatica etc.Tot in acest an se are in vedere si un mesaj ecologic pentru folosirea energiilor alternative, dar si sporirea taxelor de poluare, asa numitele taxe de carbon.
     În 1970, în urma eforturilor senatorului american Gaylord Nelson,  s-a ajuns la concluzia că e cazul să se facă ceva pentru a se atrage atenţia asupra pericolelor ce pot fi provocate de degradarea mediului înconjurător. Aceasta în condiţiile în care nimanui nu îi păsa de acest aspect şi de efectele pe termen lung avute de dezvoltarea acerba asupra mediului înconjurător. Astfel, pe 22 Aprilie 1970 a avut loc în Statele Unite una dintre primele manifestaţii ecologiste de anvergura, la care au participat milioane de oameni.
     Site-ul Ziua Pământului (Earth Day) a anunţat că a lansat o aplicaţie Facebook creată pentru a le atrage oamenilor atenţia asupra schimbărilor climatice şi pentru a-i încuraja să susţină campania “Un miliard de acţiuni verzi”. Cu toate acestea, Ziua Pamantului a avut un rol foarte important in mediatizarea problemelor climaterice ale Pamantului. Ea a dat naştere unei organizaţii (Earth Day Organization) cu filiale în peste 170 de ţări şi rezultate notabile în conştientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluarii etc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu