sâmbătă, 2 aprilie 2011

Calgary , Canada

Calgary , Alberta

     Calgary este cel mai mare oraş din provincia canadiană Alberta care număra, conform recensământului din aprilie 2006, 988 193 locuitori (1.042.892 locuitori în 2008) şi 1,162,100 locuitori, luând in consideraţie aria metropolitană, plasându-l astfel, pe locul 5 in topul metropolelor canadiene. Se situează în partea sudică a provinciei Alberta, la limita dintre Munţii Stâncoşi şi preeria canadiană, în coridorul fertil Calgary-Edmonton.
     Este cel mai mare oraş canadian între Toronto şi Vancouver. Îşi trage numele de la o plajă situată in Insula Mull din Scoţia. Locuitorii oraşului Calgary, sunt numiţi "Calgarieni". Este un centru economic important, axat în special în jurul industriei petroliere în plină expansiune în Alberta. Multe firme îşi au sediul central în Calgary, datorită combinaţiei între proximitatea câmpurilor petrolifere, clima mai blândă şi regimului fiscal mai relaxat.
     În 1988, oraşul a găzduit a XV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.
 
     Înainte de colonizarea regiunii Calgary, de către europeni, regiunea făcea parte din domeniul poporului indigen Blackfoot. În anul 1787, cartograful David Thompson, petrece o iarnă lângă râul Bow. El este primul europeean care vizitează acest loc. În 1873, John, Glenn, este primul europeean care se instalează în regiune. Locul devine în timp, un post al Poliţiei Călăre Nord - Vest (astăzi, Jandarmeria Regală Canadiană GRC). Detaşamentul de poliţie avea rolul de a proteja câmpiile din vest de negustorii de whisky, provenind din USA. La început este denumit Fort Brisebois, după ofiţerul Ephrem-A Brisebois, din poliţia călăre, oraşul este redenumit, mai târziu Fort Calgary în 1876. După ce CP (Canadian Pacific) construieşte o cale ferată în regiune şi o gară de tren este construită Calgary începe să devină un important centru comercial şi agricol. Calgary, primeşte oficial statutul de municipalitate în 1884 şi îşi alege primul său primar în persoana lui George Murdoch.
      Primele zăcăminte de petrol sunt descoperite în 1902, dar abia in 1947, industria petrolieră devine cu adevărat importantă , atunci când enorme rezerve de petrol sunt descoperite. Economia oraşului cunoaşte un avânt deosebit când preţul petrolului creşte brusc, în perioada embargoului petrolier al ţărilor arabe. Astfel populaţia oraşului creşte cu 254 000 de locuitori în 17 ani, ajungând la 657 000 locuitori in 1988. În următorii 18 ani se adauga încă 335 000 de locuitori, ajungând astfel în 2006, la 992 000 locuitori. In această perioadă de expansiune, sunt construiţi zgârie-nori în centrul oraşului, într-un timp relativ scurt.
     Oraşul este amplasat la confluenţa lui Bow River şi Elbow River de aici Calgary se extinde în toate direcţiile. Regiunea oraşului este deluroasă. Râul cel mai mare Bow River curge din vest spre sud şi mărgineşte centrul oraşului în partea de nord. Pe când râul mai mic Elbow River intră din sudul oraşului şi confluează cu primul la est de centru.
     În 2001, 6160 de români locuiau în Calgary.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu