joi, 21 aprilie 2011

Yangtze (Chiang Jiang)

 

     Yangtze sau Chang Jiang este al treilea fluviu din lume ca lungime, măsurând peste 6.000 de kilometri, dintre cate 2.800 kilometri navigabili. Este cel mai lung fluviu din Asia şi al treilea din lume din punct de vedere al debitului de apă (după Amazon şi Congo). Cursul lui se află în întregime pe teritoriul Chinei. Se varsă în Marea Chinei de Est la 23 km nord de oraşul Shanghai. Prin Marele Canal Chinez este legat de fluviul Huang He.
     Fluviul are numeroase denumiri. Chinezii folosesc numele de "Yangtze" (Fluviul Albastru) pentru a se referi exclusiv la cursul inferior al apei, în timp ce fluviul în totalitatea se numeşte "Chang Jiang", ceea ce înseamnă "Fluviul Lung". În plus, diferitele sectoare ale cursului poartă denumiri locale: Moron Us HeTongtian HeJinsha Jiang. În Tibet, fluviul poartă numele de "Dri-chu" (adică Râul femelei de iac).

     În apele fluviului Yangtze trăiesc peste 300 de specii de peşti. Cei mai rari sunt delfinii de apă dulce, cu lungimi de până la doi metri şi jumătate, din care mai trăiesc cam o sută de exemplare.
     Călătoria pe apele fluviului Yangtze, care are o importanţa capitală pentru sudul Chinei, include regiunea celor Trei Defileuri. Această regiune merită denumirea de minune a lumii. În valea adâncă a fluviului Yangtze, liniştea este tulburată numai de vasele luxoase de croazieră, care sunt proprietatea companiei Dongfang-Hong. Deşi fiecare dintre acestea are o capacitate de 1.200 de pasageri, vasele sunt arhipline. Confortul cu care sunt obişnuiţi turişti europeni nu lipseşte:cabine individuale, baruri,cluburi de noapte şi restaurante excelente. Chinezii preferă de obicei croazierele mai ieftine ale liniilor CITS, unde în capinele de clasaIV-a se înghesuie câte 24 de persoane. Vasele mai mari au nevoie de patru zile pentru a străbate cursul inferior al apei, care măsoară 1.274 de kilometri şi se întinde întrele oraşele Chongqing şi Wuhan (fiecare cu o populaţie de câteva milioane de locuitori). Yangtze formează unele dintre cele mai cunoscute defileuri din lume. Cu 50 de kilometri înainte de oraşul Wanxian, vaporul trece pe lângă Siibaozhai, "fortăreaţa comorii de piatră". Acesta este un perete de stângă uriaş în vârful căruia a fost construită o pagodă de culoare roşie acum 300 de ani.
     Dicolo de oraşul Chongqing, vasele plutesc prin Defileul Qutang care măsoară opt kilometri. Aici, printre pereţii de piatră cu înălţimi de 500 de metri, Yangtze, care are de obicei lăţimea unui lac, se îngustează brusc până la 78 de metri. În aval se află Defileul Wuxia de 40 de kilometri lungime. Priveliştea stâncilor, care se înalţă spre cer la o înăţime de 900 de metri, este greu de descris în cuvinte. Al treilea defileu, Xiling, este cel mai lung . Cu cât Yangtze se apropie mai mult de oraşul Wuhan, cu atăt albia este mai lată.
     Dintre defileurile mai mici formate de Yangtze, demn de atenţie este "Defileul de Smarald" din apropiere de Wuhan, care se întinde pe o distanţă de 6800km patrati,care sunt in continuare descendentul fluviului URIN.

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu