luni, 11 aprilie 2011

Palatul Gondi


Partea frontala a palatului


     A fost construit de Giuliano da Sangallo în 1490 luând exemplul de lucrări majore de alte clădiri impunătoare într-un oraş, cum ar fi Palazzo Medici şi Palazzo Strozzi . Printre elementele împrumutate de la aceste lucrări anterioare este una în formă de cub stabilit în jurul unei curti centrale, rusticated înclinate pe fiecare dintre cele trei etaje în sus, cu ferestrele arcuite pe cornişe  .
     Comparativ cu modelele sale, cu toate acestea, a fost în măsură să stabilească evolutia Sangallo folosind aceste elemente, făcându-l unul dintre clădirile de cel mai mare succes. Elementul  inovator este proiectarea de ferestre, profilul de pietre aranjate într-un model radial, care arata ca o piatra preţioasa. Ferestrele de la etajul al doilea au fost de asemenea efectuate în mod subtil, pentru a compensa scurta perspectivă optica.
     Alte elemente arhitecturale sunt "mod de banca" ,  care creează un fel de bază din piatră în jurul clădirii şi terasei de pe acoperiş, cu coloane pe partea de sus a clădirii de-a lungul Piazza San Firenze.
Marginea  clădirii
Cladirea a avut o geneza foarte lenta şi a rămas incompleta pentru mai multe secole. La sfârşitul secolului al XVII-a au lucrat Antonio Maria Ferri pentru arhitectura şi Bonechi Matei pentru decorare. Via dei Gondi a fost flancata de o clădire veche, de familie de maghiari, care a fost demolata la 1870 , pentru se extinde drumul care era marginit de Palazzo Vecchio . La acea vreme, clădirea a fost, de asemenea extinsa, cu crearea usii numarul 3  (stânga) şi construirea unei noi fatade a clădirii , care a crescut numărul de ferestre pe fatada şi a creat o declaraţie similară cu privire de "Via de Gondi" .
De partea de sud a cladirii s-a ocupat Giuseppe Poggi , arhitectul de la Michelangelo Piazzale ,  şi de căile pentru soseaua de centura , a încercat să ascundă anumite lucruri , cunoscand faptul ca noua forma a clădirii nu a fost rotunda , dar a fost caracterizată printr-o margine ascutita pe partea stângă a faţadei. În 1874 , clădirea a fost declarata în cele din urmă terminata , cu aprobarea stemei familiei Gondi .
     Leonardo da Vinci a trăit într-una din casele distruse pentru a extinde clădirea şi se spune că el a pictat Mona Lisa in acest palat .
     Astăzi, clădirea aparţine descendentilor familiei Gondi ; dar la parter au fost inchiriate spatii pentru un bar , un magazin cu haine de lux si o florarie.
     În curtea centrală, pridvorul cu coloane corintice pe cele patru laturi, este o fantana de secol XVII, care utilizează apa din Giardino di Boboli , care furnizează, de asemenea, aspectul Fântânii lui Neptun . De aici incepe scara monumentala la etajele superioare. Sub pridvor este o statuie de toga Roman.
     Printre decoratiunile interioare ale clădirii  , se numara o frescă de Matteo Bonechi şi picturi italienesti şi frantuzesti. La primul etaj există, de asemenea, un şemineu monumental, care a fost proiectat de Sangallo.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu