sâmbătă, 9 aprilie 2011

Florenta


     
Ponte Vecchio - important monument turistic al Florentei
     Florenţa ( italiană Firenze ), este capitala regiunii italiene Toscana şi a provinciei Florenţa. Este cel mai populat oraş din Toscana, cu o populaţie de 367.569 de locuitori (1.500.000 în zona metropolitană).
     Oraşul se află pe râul Arno şi este cunoscut pentru istoria şi importanţa sa în Evul Mediu şi în Renaştere, în special pentru arta şi arhitectura sa. Un centru comercial şi economic medieval, fiind unul dintre cele mai bogate oraşe ale timpurilor, Florenţa este considerat locul de naştere al Renaşterii italiene; de fapt a fost numită Atena din Evul Mediu. A fost mult timp sub conducerea de facto a Familiei Medici. Din 1865 până în 1870 oraşul a fost de asemenea capitala Regatului Italiei.
     Centrul istoric al Florenţei atrage anual milioane de turişti şi a fost declarat de UNESCO Patrimoniu mondial în 1982. Florenţa este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, iar arta, moştenirea istorică şi culturală îşi păstrează şi astăzi impactul major în lume. Oraşul are de asemenea în Europa un impact major în muzică, arhitectură, educaţie, bucătărie, modă,filozofie, ştiinţă şi religie. Centrul istoric din Florenţa conţine numeroase pieţe elegante ( piazza ), palate renascentiste ( palazzi ), academii, parcuri, grădini , biserici, mânăstiri , muzee, galerii de artă şi ateliere. Oraşul a fost de asemenea nominalizat, potrivit unui studiu din 2007, ca cea mai dorită destinaţie turistică din lume.
     Oraşul oferă o gamă largă de colecţii de artă, în special cele găzduite de Palatul Pitti şi de la Uffizi, (care primeşte aproximativ 1,6 milioane de turişti pe an).Florenţa este probabil ultimul oraş conservat al Renaşterii din lume şi este considerat de mulţi ca fiind capitala italiană a artei. Acesta a fost locul de naştere sau de domiciliu a numeroase personalităţi istorice marcante, cum ar fi:Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Niccolò Machiavelli,Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Catherine de' Medici,Antonio Meucci, Guccio Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Florence Nightingale şi Emilio Pucci.
     Florenţa a avut o istorie lungă şi plină de evenimente, fiind un oraş roman, locul de naştere al Renaşterii italiene (sau "florentin renascentist") fiind considerat, conform Encyclopædia Britannica din punct de vedere politic, economic, cultural unul dintre cele mai importante oraşe din Europa şi din lume pentru aproximativ 250 de ani - de la 1300 la 1500.
     Influenţa Florenţei în domeniile artei şi culturii era aşa de puternică încât dialectul vorbit în secolul al XIV-lea a fost şi este baza limbii italiene literare. Aproape toţi scriitori şi poeţi din literatura italiană sunt oarecum legaţi de Florenţa, acest lucru ducând în cele din urmă la adoptarea dialectului florentin mai presus de toate dialectele locale, ca limbă literară.
     Florentinii au reinventat banii - în forma florinului de aur - acesta fiin motorul care a scos Europa din „Evul Mediu” un termen inventat de Petrach, un florentin. Ei au finanţat dezvoltarea industriei în toată Europa - din Marea Britanie la Bruges, de la Lyon, în Ungaria. Ei i-au finanţat pe regii englezi în timpul Războiului de o sută de ani. Ei au finanţat papalitatea, inclusiv construcţia Avignon şi reconstrucţia Romei, când papalitatea s-a întors din „Captivitatea babiloniană”.
     Principalele obiective turistice ale Florentei sunt : Biblioteca "Laurenziana" a lui Michelangelo; Ponte Vecchio ; Universitatea (1321), Academia de Artă, muzee renumite (mai ales Galleria degli Uffizi, Palazzo Pitti, Muzeul Naţional Bargello, Muzeul de Arheologie); Biblioteca Naţională; Centrul de Circulaţie; Palatul Gondi; Palatul Medici; Biserica Santa Maria Novella; Biserica Santa Trinità; Catredrala Santa Croce; Biserica San Lorenzo sau piaţa Michelangelo, unde se afla statuia lui David si de unde se vede o frumoasa panorama a oraşului.
     Palatele renasterii italiene sunt :
  • Palazzo Vecchio
  • La Galleria degli Uffizi
  • Palazzo del Podestà
  • Palazzo Pitti
  • Palazzo Strozzi

     Peste aaproximativ cateva luni , se va deschide un nou monument istoric , care este construit in perioada anilor 1530 de Antonio Gondi , care v-a purta numele de Palazzo Gondi. Turistii care vor merge in Italia pot ramane la acel palat aflat la 150 m de Domul Santa Maria del Fiore , fiindca are cateva camere rezervate pentru turisti , o crama cu vinurile cele mai alese , o bucatarie , un magazin cu suveniruri , si piesa de rezistenta constand in terasa de la ultimul etaj al palatului , care ofera o viziune perfecta asupra Florentei , la 360 de grade.
   
Vedere a Palatului Gondi
     In curand va fi publicat un articol de calitate despre acest palat.

Domul Santa Maria del Fiore
 
Palazzo Vechio


Statuia lui Michelangelo - David

Domul Santa Maria del Fiore 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu