luni, 10 ianuarie 2011

Balea Lac

Balea Lac 


     Cabana de pe Lacul Balea e ancorata spre largul apelor si pare de departe stravechea Arca a lui Noe, poposita intre munti pe ultima oglinda de apa ramasa de la potop.
     
     Cabana Bâlea Lac se afla la 77 km de Sibiu, 68 km de orasul Fagaras si 85 km de orasul Curtea de Arges, si este punctul ideal pentru turistii care intentioneaza sa ajunga pe Varful Negoiu (2535) sau pe Vf. Moldoveanu (2544 m.)
Cabana asigura comfort de trei stele, oferind turistilor servicii complete, buna-dispozitie si o ambianta de neuitat.
Cabana Balea Lac este situata la o altitudine de 2034 m, pe peninsula ce inainteaza in lacul glaciar Balea, fiind inconjurata din trei parti de apa.
La cabana se poate ajunge în timpul verii cu masina, pe Transfagarasan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana "Bâlea Cascada".
În anul 2006 a fost construit în apropierea Cabanei Bâlea primul hotel de gheata din Europa de Est        

Istoric :
                       
Caldarea Glaciara Balea care adaposteste emblematicul Lac (4,6 ha, altitudine 2034 m) cu cea mai frumoasa cabana semilacustra, este pe departe cel mai important centru al sporturilor de altitudine din carpatii romaniei.
Situat in inima masivului Fagaras - el insusi cel mai grandios complex montan al carpatilor nostri - zona Balea Lac, parte a rezervatiei naturale omonime (180 ha suprafata) prezinta un relief glaciar tipic cu morene, terase, vale in forma "U" dominat de creste adanc crenelate din care se inalta dinspre nord-est spre sud-vest varfurile Vaiuga 2443 m, despartit de Iezerul Caprei 2417 m de Saua Caprei 2315 m si Paltinul 2398 m. De aici coboara muchia Balii spre nord pana dincolo de Cascada in Varful Mierea la 1500 m. Peisajul de o frumusete austera unica este coplesitor atat vara cat mai ales in anotimpul alb. Atunci se muta aici fascinanta lume a nordului inghetat cu zapezi inalte, sclipitoare atarnate parca de strasina inaltimilor ce se contopesc in albul norilor efemeri. Din Saua Netedului - "poarta" accesibila a Rezervatiei Faunistice Arpasel - privirea cuprinde o nesfarsita succesiune de culmi inalte si imblanite de hlamida iernii care ascunde vai glaciare complexe suspendate sau simple, varfuri ascutite si pinteni, ace si turnuri masive aliniate cuminte pe un fronton alpin cu iz himalaian. Pe lacul cu gheata peste un metru picura in soare stalagmitele cascadei incremenite de ger sub Fereastra Bali.



Cea mai veche atestare a unei ascensiuni in acest masiv a fost consemnata de catre doctorul G. Lindner in jurul anului 1700, in regiunea Balea-Valea Doamnei. Inainte de anul 1750 o noua mentiune precizeaza prezenta in zona a capitanului Jacob Zultner cu scopuri geografice si legate de trasarea granitei.
Un rol important in promovarea turismului l-a avut in aceasta zona Societatea Carpatina a Transilvaniei (SKV) - Siebenburgischer Karpatenverein - infiintata la Sibiu in anul 1880. SKV a construit mai multe drumuri de acces in munte si a efectuat un numar important de marcaje si a organizat numeroase ascensiuni de vara si iarna, multe dintre ele in premiera. In anul 1975 pentru facilitarea accesului la cabana si la traseele de creasta s-a amenajat linia de telecabina.                                                
Picture 1342.jpg          Picture 1365.jpg                 
  

3 comentarii:

  1. Imi place acesasta postare.A fost foarte bine gandita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Balea Lac este un loc mirific . Lacul este aparat de judetul Arges cu ajutorul muntilor inalti care inconjoara partea sudica a statiunii.Iar privelistea spre Sibiu este una uimitoare , privind drumul serpuit si afland legenda care spune ca armata romana a sapat piatra pe tot parcursul drumului. Este ceva uimitor

    RăspundețiȘtergere