duminică, 16 ianuarie 2011

Japonia

        

Japonia
  


     Japonia este asezata in Asia de Est , in orientul indepartat , scaldata de oceanul Pacific si de marea Japoniei.Japonia are trei simboluri importante: Fuji , Floarea de cires si Crizantema. De aceea , japonezii au festivaluri in fiecare sezon.
     Forma tarii este una de arc de cerc. Japonia este formata din 5 insule : Hokkaido , Honshu , Shikoku , Kyushu si Okinawa . Aceste insule formeaza arhipelagul Ryukyu .
     Suprafata tarii este de aproximativ 380.000 Km².Locuitorii tarii sunt in numar de aproximativ 130 de milioane locuitori , iar densitatea populatiei este de 125 locuitori pe Km². Tokyo , este capitala Japoniei. In aceasta metropola traiesc 35.000.000 locuitori dupa niste studii realizate in anul 2007.
     Relieful tarii este predominat in general de munti , adica 72% din suprafata Japoniei. Cel mai inalt varf se numeste Fuji-Yama , si are 3776 de metri. Acest munte este si vulcan.Restul suprafetei de 28% este ocupata de campii litorale si dealuri , unde se practica intensiv agricultura(in special culturi de orez) , chiar daca japonezii se bazeaza pe pescuit. Zona principala de pescuit este acolo unde se intalnesc curentii Kuro-Shivo(curent cald) si Oyo-Shiva(curent rece).
     Clima Japoniei este una variata , care se cuprinde intre clima temperata(clima temperata ocupa 3 sferturi din Japonia;putin din partea central-sudica, in centru si in nord) si clima subtropicala care cuprinde tot sudul. Japonia are climat musonic. Vanturile sufla dinspre est in timpul verii si dinspre vest in timpul iernii. Ploile cad in principal in lunile de vara in est, dar nord-vestul primeste ploaie de iarna adusa de vanturi de peste Marea Japoniei. In nord, se inregistreaza temperaturi medii de -3 grade C in ianuarie si 19 grade C in iunie, cantitatea de precipitatii fiind de 120 cm. In fiecare an, in perioada ianuarie-iunie un numar mare de taifunuri, ating Japonia.
Temperatura din iarna ajunge in jur de 5 grade, o diferenta de aprox. 25 de grade fata de temperatura din vara de 30 de grade Celsius.
     Hidrografia are la baza rauri mici ca lungime , insa care au un debit bogat , deoarece apa vine cu viteza dinspre varfurile muntoase ; de aceea Japonia este un loc prielnic de unde poti produce energie electrica cu ajutorul hidrocentralelor.In apropiere de gura de varsare , raul este folosit pentru irigatiile terenurilor de agricultura.
     Vegetatia acopera mare parte din tara , mai ales in zona muntoasa. Vegetatia predominanta este padurea de foioase.
     Populatia este formata in mare parte din japonezi(98% din populatie) si restul de 2% locuitori de pe intreg mapamondul.Japonezii provin din rasa galbena(rasa mongoloida). Religiile lor principale sunt : sintoismul , taoismul , si foarte putin crestinismul. Moneda nationala este yenul japonez. Organizatiile din care Japonia face parte sunt : APEC(Grupul de Cooperare Economica Asia-Pacific)  , OCDE(Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica) , ONU(Organizatia Natiunilor Unite).
     Orase ; din insula Hokkaido: Hokkodate , Sapporo ; din insula Honshu:Tohyo , Kawasaki , Osaka , Nagaya , Kobe , Kyoto) ; din insula Shikoku:Niihama , Takamatsu , Tokushima ; din insula Kyushu: Kita-Kyushu.
     Economia nu este una dezvoltata pentru ca nu are resurse de subsol. Insa este pe locul 2 in lume deoarece a importat tot neajunsul.Toate ramurile Japoniei sunt dezvoltate.
      In Industrie , Japonia ocupa locul 1 la fabricarea de automoblie , nave , motociclete , masini de cusut , instrumente muzicale etc.
     Transporturile sunt foarte dezvlotate . Mai recent , Japonezii au facut un proiect in legatura cu facerea unui autobuz care sa treaca peste masinile care sunt implicate in  ambuscadele rutiere de zi cu zi. Japonezii au mai facut un tunel pe sub stramtoarea Tsugaru care leaga insula Honshu de insula Hokkaido.Inca un proiect dezvaluie ca japonezii vor sa construiasca un tunel care va lega Japonia de Asia.
Tokyo
Arhipelagul japonez Ryukyu
Tren de mare viteza ecologic 360 km/h

2 comentarii:

  1. Japonia este un loc total nebunesc , unde nu exista limite , exact ca in S.U.A. Dar japonezii au alt simt , mai "omenos" fata de cel al americanilor.Oricum , Japonia ar merita sa fie pe locul 1 in lume la Economie(parerea mea).

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Anonim , pe acest blog au intrat cativa americani , si nu vreau sa-i discriminezi.

    RăspundețiȘtergere