miercuri, 15 iunie 2011

Eclipsa totala de Luna din 15 iunie 2011


     Vroiam sa scriu mai mult astazi despre asta, dar tocmai am primit pe e-mail comunicatul de mai jos, care explica foarte bine fenomenul. 
     “În dimineaţa zilei de 21 februarie a avut loc singura eclipsă totala vizibilă din România din anul 2008, urmatoarea eclipsă totală fiind pe 15 iunie 2011. Tot anul acesta va mai avea loc o eclipsă de lună, de data aceasta doar parţiala în noaptea de 16 spre 17 august. Eclipsă totală de Lună de joi va putea fi observată din mai multe locuri de pe glob, cum ar fi: America de Nord şi America de Sud, Groenlanda, Europa şi Africa.
     Momentele de contact ale eclipsei sunt următoarele:


     Momentul eclipsei (ora de vară, Romania)
  • Intrarea Lunii în penumbră 02h 36m 35s
  • Începutul eclipsei parţiale 03h 43m 19s
  • Începutul eclipsei totale 05h01m10s
  • Faza maximă 05h 26m 05s
  • Sfârşitul eclipsei totale 05h 50m 57s
  • Sfârşitul eclipsei parţiale 07h 08m 47s
  • Ieşirea Lunii din penumbră 08h 15m 39s

     Durata de totalitate a acestei eclipse va fi de 49 de minute si 53 de secunde , timp în care Luna, astrul nopţii, se va găsi în totalitate în conul de umbră al Pământului, având o culoare roşiatică; culoarea Lunii la o eclipsă totală depinde foarte mult de starea atmosferei şi de compoziţia chimică a acesteia. În momentul eclipsei Luna se va găsi în constelaţia Leul, în apropierea celei mai strălucitoare stele din această constelaţie, numită Regulus. În acesta perioadă, în constelaţia Leul poat fi observat şi cel de-al doilea gigant al Sistemului Solar, planeta Saturn; cu alte cuvinte, în momentul eclipsei, Luna se va găsi în apropierea stelei Regulus şi planetei Saturn. Pentru observarea acestei eclipse este suficient şi ochiul liber, dar în condiţiile în care există doar un simplu binoclu, condiţiile de observare devin foarte bune.”



     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu