miercuri, 30 martie 2011

Oceanul Arctic II



Oceanul Arctic

     Mai bine din 3/4 din tarmurile celei mai mari insule ale lumii , Groenlanda (2.175.600 km patrati) , sunt scaldate de apele Oceanului Arctic. Situata in partea de nord-est a Americii de Nord , Groenlanda este marginita spre sud-vest de Marea Labrador ( ce face parte din bazinul Oceanului Atlantic ) , spre vest de Marea Baffin , spre nord-vest de stramtorile Smith si Robertson Channel ce o despart de insula Ellesmere , spre nord de apele bazinului propriu-zis al Oceanuli Inghetat  , spre est de Marea Groenlandei , iar spre sud-est de Oceanul Atlantic. De fapt , Groenlanda este formata din mai multe insule unite intre ele prin uriasa placa de gheata (inlandsis) ce acopera 1.833.900 km patrati , lasand doar spre tarmuri o zona mult mai restransa , de 241.700 km patrati , degajata cel putin trei luni pe an de gheturi. Carapacea de gheata a Groenlandei , a carei grosime medie este de 1.115 metri , atingand in unele puncte cca. 2000 metri , este strapunsa din loc in loc de nunatakuri , proeminente ale reliefului muntos ce culmineaza in Varful Grunnbjorn ( 3.734 metri ) situat in aprpierea tarmului de est , in zona stramtorii Danemarcei , ce desparte aceasta insula de Islanda. Clima deosebit de aspra ce domneste peste intinderile de gheata ale Groenlandei , cu exceptia tarmurilor sudice influentate de apele mai calde ale Curentului Irmiger , explica desifur numarul foarte redus al locuitorilor  acestei insule (49.700 in 1978) , ce apartine teritorial Danemarcei , dar avand o autonomie interna. Resedinta insulei este orsrasul Godthab ( 8545 locuitori ).
     Intre Groenlada si tarmul de nord al Canadei , se afla Arhipelagul Arctic-Canadian , format din numeroase insule , unele dintre ele deosebit de extinse la suprafata , care insa - cu unele mici exceptii - sunt degajate doar trei luni pe an de plapuma de gheata si de zapada. Populatia acestor insule este foarte rara , fiind formata din cateva mii de eschimosi , carora li se adauga temporar cercetatorii diferitelor statiuni stiintifice , precum si vanatorii si pescarii sezonieri. Cele mai mari insule din Arhipelagul Arctic-Canadian sunt : 
  • Insula Baffin ( 462.800 km patrati )
  • Insula Ellesmere ( 197.000 km patrati )
  • InsulaVictoria ( 192.000 km patrati  )
  • Insula Bansk ( 60.163 km patrati ) 
  • Insula Devon ( 55.864 km patrati )
  • Insula Melville ( 41.100 km patrati )
  • Insula Southhampton ( 40 660 km patrati )
  •  Etc.
     In apele marilor polare din nordul Europei e afla o serie de insule , de asemenea descoperite de gheturi in cea mai mare parte a anului , dintre care cele mai cunoscute sunt : 
  • Insula Novaia Zemlea ( 82.600 km patrati ) - formate din doua insule prinipale : Insula de Nord si Insula de Sud
  • Insula Spitsbergen ( Svalbarg 62.000 km patrati ) 
  • Insula Vest Spitsbergen ( 37.900 km patrati )
  • Insula Nordaustland ( 14.530 km patrati )
  • Insula Franz Joseph ( 6.500 km patrati )
  • Insula Kolugaev ( 3.728 km patrati )
  • Insula Vaigaci ( 3.250 km patrati )
  • Insula Jan Mayen ( 372 km patrati )
     In apropierea tarmului de nord a Asiei , sunt situate insulele :
  • Insula Severnaia Zemlea ( 37.000 km patrati )
  • Insula Noua Siberie ( 35.000 km patrati )
  • Vranghel ( 7.270 km patrati )
     Conditiile deosebit de dificile au facut ca explorarea Oceanului Arctic sa inceapa abia in secolul al XVI-lea , cand se incearca gasirea " pasajului de nord-est " , intre Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific. Abia in 1879 , suedezul Erik Nordenskjold strabate distanta dintre Atlantic si Pacific prin nordul Europei , pentru ca in 1944 , canadianul Henry Larsen , sa parcurga , fara escala , distanta de 14.000 km dintre cele doua oceane in 88 de zile. La fel de dificila s-a dovedit incercarea de a gasi un drum maritim prin nord-vest ( "pasajul de nord-vest" ) intre  Atlantic si Pacific , printre insulele din nordul Canadei. Primul care a realizat acest deziderat a fost marele explorator norvegian Roald Admunsen , in 1906. 
     In zilele noastre , spargatoarele de gheata si vapoare special construite care asigura navigatia pe Oceanul Inghetat , chiar si in perioada de 7-8 luni pe an , cand apele sunt acoperite de gheata , indeosebi in zona marilor polare din nordul Asiei si Europei , unde drumul maritim ce leaga porturile Murmansk de Vladivostok ( 10.400 km ) , este cu aproximativ 14.000 kilometri mai scurt decat aceeasi distanta parcursa prin Canalul Suez.




joi, 24 martie 2011

Oceanul Arctic I


     

Aurora boreala - Oceanul Arctic
     Suprafata : 14.788.000 km patrati
     Adancimea medie : 1.139 m
     Adancimea maxima : 5449 m ( la nord de insulele Spitsbergen )
     Volumul apelor : 16.700.000 km cubi
     
          Cel mai mic ocean al Terrei , care ocupa abia 4,1% din suprafata Oceanului Planetar , se afla situat in zona polara si subpolara a emisferei boreale , scaldand tarmurile nordice ale Europei , Asiei si Americii de Nord , precum si numeroaselor insule din jurul acestora. Oceanul Inghetat , numit adesea si Arctic sau Boreal , cuprinde cea mai mare intindere de apa inghetata de la suprafata oceanelor Terrei ( cca. 11.000.000 km patrati in timpul iernii , si aproape 8.000.000 km patrati vara ). Deci cam trei patrimi din suprafata sa iarna , si mai mult de o jumatate vara , este acoperita cu o imensa calota de gheata ( banchiza polara ) centrata in zona Polului Nord , dear a carei limita sudica nu depaseste , decat in marile din nord-estul Asiei si din nord-vestul Americii de Nord , paralela de 77 grade Lat. N. 
     Vanturile dominante ce se rotesc in zona circumpolara in sens invers acelor unui ceasornic , cat si miscarea de rotatie a Pamantului , imprima banchizei o deplasare continua numita deriva  a carei directie generala  este dinspre tarmul de N-E al Asiei spre regiunea Polului Nord , si apoi spre nordul Marii Groenlandei si insulele Spitsbergen. Antrenate de aceasta miscare a carei viteza este de 4-10 km pe zi , blocurile de gheata se unesc unele cu altele , ori se incaleca , dand intregii suprafete un aspect haotic , si formand deseori adevarate platouri de gheata , de cca. 600-800 km patrati , groase de 50-60 m.
     Cercetarile oceanologice si glaciologice din zona Oceanului Inghetat , incepute inca din 1879 de Erik Nordenskjold si continuate apoi de Fridtjof Nansen , Roald Admunsen , Robert Peary , si alti exploratori polari au cunoscut o mare amploare odata cu Primul An Geofzici International Astfel intre 1-5 august 1958 submarinul atomic american "Nautilus" a efectyat cea mai lunga calatorie sub banchiza ( 3000 km ) , atingand la 3 august , ora 23:15 , Polul Nord. Zece ani mai tarziu , o expeditie engleza condusa de exploratorul polar Wally Herbert , traverseaza "pe jos" distanta dintre Point Barrow ( Alaska ) si insulele Spitsbergen , trecand deasupra Polului Nord. 
     Oceanul Inghetat are o forma aproape circulara , comunicand larg cu bazinul Oceanului Atlantic de-a lungul unei linii conventionale , ce uneste insula Storfossen din fiordul norvegian Trondheim cu insulele Shetland , Feroe , nordul Islandei si tarmurile estice ale Groenlandei , la nord de Cercul Polar Arctic.La vest de Groenlanda , legatura cu Oceanul Atlantic se face prin stramtorile Davis si Hudson. In schimb , apele Oceanului Arctic comunica cu cele ale Oceanului Pacific doar prin stramtoarea Bering ,  lata de numai 35-86 km , si adanca doar de 42 m. Oceanul Inghetat are cea mai mica adancime medie si maxima dintre oceanele Terrei  , fiind de asemenea singurul dintre oceanele globului al carui bazin propriu-zis (4.600.000 km patrati)  reprezinta mai putin decat jumatate din suprafata marilor inconjuratoare  (10.310.000 km patrati).
     Cu putine exceptii tarmurile celor trei continente ce marginesc Oceanul Inghetat , sunt adanc cresteate numeroase golfuri , fiorduri si peninsule , dand un contur deosebit de dantelat zonelor de coasta. La fel de articulate sunt si tarmurile insulelor ce ocupa un spatiu deosebit de insemnat in cuprinsul oceanului. Marea fragmentare a tarmurilor se datoreaza in deosebi puternicii eroziuni exercitate de ghetarii continentali ce au acoperit in timpul glaciatiunii cuaternare nordului Europei si Americii de Nord , iar in mai mica masura si nordului Asiei.

marți, 22 martie 2011

Muntele Olimp



Muntele Olimp
     Muntele Olimp (în limba greacă: Όλυμπος – Ólympos, uneori trecut pe hărţi şi ca Óros Ólimbos) este cel mai înalt munte din Grecia – 2.919 m. Cel mai înalt vârf al Olimpului este Mytikas (Nasul) (2.919 m).
     Dat fiind faptul că poalele sale sunt plasate la nivelul mării, Muntele Olimp este unul dintre cei mai înalţi munţi ai Europa din punct de vedere topometric (diferenţa relativă dintre vârf şi poale). Muntele este situat (40°05′N 22°21′E) în Grecia continentală, la aproximativ 100 km de Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei.
Vârful Mytikas.
     Muntele Olimp este vestit pentru marea varietate de plante, cu mai multe specii endemice. Flora, fauna şi caracteristicile formaţiilor geologice deosebite, au determinat UNESCO să declare această regiune rezervaţie biologică.
     Orice ascensiune pe Muntele Olimp începe din oraşul Litochoro, numit şi „Oraşul Zeilor”.
     Denumirea „Olimp” este destul de populară. În afară de muntele din Grecia, mai există munţi cu acelaşi nume în Cipru, în Utah, Washington şi lângă San Francisco ( SUA ).
     Originea etimologică a numelui înseamnă plin de lumină, fiind analog cerului, locuit de zei, semizei, copii zeilor şi servitorii acestora. În mitologia greacă, Olimpul este lăcaşul zeilor panteonului antic grecesc. Olimpul era considerat lăcaşul zeilor, este însă este greu de spus ce însemna în acele vremuri cu adevărat „Olimpul”. În Iliada lui Homer se afirmă că Olimpul se află mult deasupra tuturor munţilor, ne fiind însă vorba de rai. Într-un pasaj din Iliada, Zeus vorbeşte zeilor de „cel mai înalt vârf al Olimpului cu multe vârfuri”, ceea ce ar sugera că Olimpul era cu adevărat un munte. În opera lui Homer, Poseidon aminteşte de faptul că el este stăpânul mărilor, Hades al morţii iar Zeus al cerurilor, dar Olimpul este comun celor trei. Îndiferent de natura sa, intrarea către Olimp era străjuită de o mare poartă de nori. Zeii trăiau în acest locaş, (din care se coborau uneori în lumea muritorilor de pe Terra), mâncau ambrozie şi ascultau muzica divină a lirei lui Apolo.
     Locatie: Pieria, Grecia (situat la 90 km de orasul Thesalonik si 425 km de capitala elena, Atena).
Altitudine: 2917m (Vf Mytikas)

Legendarul munte Olimp, era considerat `acoperisul lumii` si locasul zeilor in antichitate, fiind si cel mai inalt munte cunoscut al lumii civilizate de atunci. 
Daca in antichitate, Olimpul era considerat locasul zeilor, locul de unde acestia guvernau lumea si destinele muritorilor, acum el a devenit loc de pelerinaj atat pentru iubitorii muntelui, cat si pentru cei pasionati de arta si cultura. 

Alpinistii ii calca potecile pentru a ajunge pe varfurile sale inalte de pana la 2917m (vf Mytikas), iar turistii obisnuiti, se multumesc cu atractiile culturale, facand pelerinaje la templele antice sau manastirile crestine situate la poalele sale. Situl arheologie de la templul Dion este doar un exemplu, fiind si un loc unde se tine anual, in luna august, un festival de teatru antic. 
In afara ascensiunilor montane, se mai pot vizita: baia lui Zeus (situata pe valea unui rau secat pe timpul verii), situl arheologic Dion si manastirile ortodoxe de pe munte ( Manastirea Sf. Dionisos noua, precum si cea veche, situata la aproximativ 1000m, in apropiere de Prionia). 

Varfuri principale

Mytikas (2917m sau 2918.8 conform ultimelor masuratori;
Poate fi urcat prin Zonaria, pe un culoar de 200m sau dinspre Skala, avand de trecut un sector stancos foarte expus, dar destul de accesibil. 
Skolio (2911m) - pe fata nordica a vf Skolio se afla trasee de escalada. 
Stefani (2909m), cunoscut si ca "tronul lui Zeus". Traseul traverseaza un culoar asementor cu cel de la Skala la Myticas, doar ultimii cativa metrii, foarte expusi, impun miscari mai tehnice, nu foarte dificile.
Skala (2866m).
Agios Antonis (2815m) - exista o statie meteo abandonata pe varf, care acum serveste de adapost de urgenta. 
Profitis Ilias (2803m) - isi trage numele de la o capela mica in stanca, construita pe acest varf cu hramul sfantului Ilie. 
Toumba (2785). 

Pe muntele Olimp se afla 46 de varfuri peste 2000m si 47 cu peste 1000m.

Cai de acces

Situat la 75 km de orasul Thesalonic, micul oras Litochoro, situat pe partea estica a Olimpului, este principala cale de acces catre varfurile Skala si Mytikas. 

La Litochoro se poate ajunge:
 
- cu masina, pe drumul E75 (75km de la Thessalonic si 425km din Athena); 
- cu trenul - gara se afla la 5 km in afara orasului. Info la 
Hellenic Railroad Organisation;
- cu autobuzul: autobuzele liniei KTEL, de la Atena sau Thesalonic, pe drumul E75. Exista si o cursa locala, din orasul Katerini, la Litochoro.
- cu avionul: cel mai apropiat aeroport: 
Thessaloniki International Airport.
Lithochoro este un orasel pitoresc, cu strazi stramte, pe care abia daca incape o masina. Grecia este binecunoscuta pentru numarul mare de motociclete pe cap de locuitor, motocicleta fiind un mijloc de transport rapid si practice, mai ales in marile aglomeratii urbane. 
Odata ajuns in Litochoro, exista un punct de informare turistica unde te poti informa cu privire la posibilitatile de acces pe munte si punctele de atractie turistica din zona. 
Alte cai de acces pe olim[p mai sunt orasul Elassona pe partea vestica, Karya in sud, siKokkinoplos dinspre nordvest.

Trasee principale

Traseu Vf Skala, by Alex Axon1. Litochoro - Prionia - Refugiul A - Vf. Skala - Vf. Myticas
Marcaj: E4

Traseul principal de pe Olimp, este cel de la Prionia, pana pe varfurile Skala si Myticas. 
Acesta incepe chiar de la iesirea din orasul Litochoro, pe traseul marcat cu E4 (vezi harta mai jos), in directia Prionia.
Poti, de asemeni, inchiria o masina cu care sa urci prima parte a traseului, pana la Prionia (alt 1000m). La Prionia exista o parcare destul de incapatoare, unde poti lasa linistit masina pana la intoarcerea din traseu. 
De la Prionia, urmand poteca larga si bine intretinuta, marcata cu certificarea E4 si din cand in cand, pe stanci apare o numerotare de la 1 in zona Prionia, la 400 in zona varfurilor. In zona varfurilor, traseele sunt indicate cu semne rosii pe stanci. 

Traseul de la Prionia pe varful Myticas se poate face si intr-o singura zi: 

- traseul Prionia -Refugiul A se face in 2 ½ - 3 ore; 
Refugiul A – Varful Skala (2800m) 3 – 3 1/2 ore.;
portiunea de la Skala, la Myticas, se poate face in jumatate de ora. 
O data ajunsi pe Varful Skala, se recomanda sa lasati rucsacii si alte bagaje incomode si sa parcurgeti ultima parte a traseului spre Varful Mytikas (2917m), fara bagaje sau bete. Urmeaza partea cea mai grea a traseului, un pasaj stancos, care poate fi trecut usor, dar necesita ajutorul mainilor, fiind un culoar destul de stramt (cineva care a fost acolo ar zice ca e mai usor decat coborarea de pe varful Turnu, la Curmatura, in Piatra Craiului!). 

De retinut ca de la Refugiul A si pana pe varf nu se mai gaseste apa, astfel incat trebuie sa fiti bine aprovizionati cu apa, pentru intreaga zi. 
De la Prionia, pe traseul spre varf, te poti opri larefugiul SEO situat intre varfurile Profitis Ilias si Toumba, chiar deasupra Platoului Muzelor. Si de acolo poti urca pe Mytikas si Skala cu rucsaci mici de tura. 

De la inceputul lui iunie se poate urca fara probleme pe varf, pentru ca nu mai este zapada sau este foarte putina. Singura problema este ca singurul refugiu deschis in drumul spre varf din Prionia, este Refugiul A, de la 2060m (vezi mai jos lista refugiilor de pe Olimp).

Daca alegeti sa inoptati la Refugiul A, pretul este de 10 euro / pat, in 2006, iar masa se putea lua la preturi rezonabile, cam ca la orice terasa dintr-un oras grecesc. 

luni, 21 martie 2011

Cum si cand a luat nastere invelisul de apa al Terrei

Oceanul planetar
     Pentru a elucida originea invelisului de apa al Pamantului , va trebui sa incercam , mai intai , sa aflam cum s-au format actualele bazine oceanice , deoarece ele constituie suportul material , fara de care n-ar fi fost , bineinteles , posibil existenta Oceanului Planetar.
     Dupa ce s-au intocmit harti tot mai exacte ale suprafetei globului , oamenii de stiinta au observat simetria conturului tarmurilor Atlantice ale Africii si Americii de Sud. Aceasta asemanare i-a sugerat marelui naturalist german Alexander Von Humboldt(1769-1859) la inceputul secolului al XIX-lea ideea ca cele doua continente ar fi fost unite candva , iar despartirea lor s-ar datora unei intinse fracturi , ce ar fi luat nastere in urma unui cataclism geologic. In 1888 , geologul austriac Eduard Suess (1831-1914) considera ca la inceput a existat un continent unic care , apoi , s-a fragmentat in mai multe parti componente. In 1912 , geofizicianul si meteorologul german Alfred Wegener (1880-1930) emite cunoscuta ipoteza translatiei continentelor datorata puternicilor curenti adanci de convectie ce actioneaza in cuprinsul mantalei terestre. Curentii respectivi sunt generati - dupa Wegener - de incalzirea inegala a mantalei terestre , a carei temperatura este mai ridicata in apropierea nucleului din centrul Pamantului , si mai scazuta spre margine , in apropierea crustei terestre. Circulatia interna , ce ia nastere - asemanatoare celei dintr-un vas cu apa incalzit la partea inferioara - antreneaza portiuni mai usoare ale crustei continentale , care se concentreaza in partea descendenta a celulelor de convectie , iar bazinele oceanice sunt impinse catre partea lor ascendenta. De atunci si pana in zilele noastre , ipoteza translatiei continentelor a devenit obiectul uneia din cele mai interesante dispute geologice. Lasannd la o parte argumentele pro si contra aduse acestei ipoteze , trebuie totusi sa retinem ca este practic imposibil de dovedit cum o arie continentala poate sa devina arie oceanica ( asa cum sustine Wegener , precum si adeptii sai ) , deoarece continentele reprezinta mase usoare , ce plutesc pe un strat mai adanc si mai dens , in timp ce sub ocean , crusta este foarte subtire. La inceputul anilor '60 , geologii americani R.S. Dietz , in 1961 si H.H. Hess in 1962 , au sustinut ipoteza expansiunii fundului oceanic , care , cu toate ca nu elimina total ideile ipotezei lui Wegener , aducea argumente noi , ce au putut fi verificate. Astfel , noua ipoteza presupune chiar o deplasare a fundului oceanic , care incepe in cazul Oceanului Atlantic in zona Dorsalei Medio-Atlantice , si se dezvolta in directii opuse ( spre America de Sud si spre Africa ) , iar in golul ce rezulta , se formeaza o suprafata noua a fundului oceanic , alcatuita din roci bazaltice. Acestea provin din manta , alcatuind asa numita arie de ridicare ( upwelling ) , in timp ce marginile externe ale celor doua continente constituie aria de coborare ( downwelling ) a materialului crustal.
     Ipoteza emisa de geologii americani explica astfel de ce nu exista mari cantitati de sedimente pe fundul oceanului. Cercetarile intreprinse de M. Ewing si S. Ewing in 1967au aratat , de alt fel , ca in partea cea mai noua a fundului oceanic ( Dorsala Medio-Atlantica ) stratul de sedimente este foarte redus , crescand apoi progresiv spre zonele mai indepartate de dorsala. 
     In ultima vreme s-a emis o noua ipoteza asupra originii si evolutiei bazinelor oceanice , adaugand cele doua ipoteze initiale si rolul activ al miscarilor seismice. "Noua tectonica globala" , cum este denumita aceasta ipoteza , considera crusta terestra ca fiind alcatuita din 20 placi mari ce se deplaseaza ca blocuri rigide , limitate de creste , fose si fracturi oceanice. De-a lungul crestelor ia nastere materialul crustal ce poate fi anihilat in fose , iar in zonele de fractura nu se formeaza si nici nu se distruge materialul crustal. 
     Cu toate acestea , niciuna din ipoteze nu da o solutie definitiva asupra formarii bazinelor oceanice , chiar daca actuala configuratie a oceanelor Terrei , ramane , inca , un subiect de discutie , trebuie sa admitem ca principalele bazine oceanice - avand , bineinteles , cu totul alte forme si dimensiuni - sau format in urma cu aproximativ 3.000.000.000 ani , atunci cand crusta terestra s-a solidificat , ramanand in stare topita numai nucleul central al Pamantului. Normal , in aceste conditii a putut lua nastere invelisul de apa al planetei noastre , si asupra provenientei apei oceanelor si marilor Globului , parerile oamenilor de stiinta sunt impartite. Unii dintre acestia considera ca Oceanul Planetar ar proveni din condensarea atmosferie primordiale a planetei. Ar fi de asteptat sa intalnim , deci , in apele marilor si oceanelor , in cantitati masive o parte din componentii originari ai acestei atmosfere , ca de pilda neonul si argonul , ce apar insa astazi in proportii infime ( de milioane de ori mai reduse ) comparativ cu ponderea lor initiala. Iar daca admitem ca asa stau lucrurile , cum ar fi posibil ca atmosfera primordiala sa fi avut un asa de bogat continut in vapori e apa , din care sa fi rezultat apa marii si oceanelor , daca tinem seama ca greutatea atomica a neonului ( 20 ) este destul de apropiata de cea a vaporilor de apa ( 18 )? Apoi este putin probabil ca atmosfera initiala  , cu toata densitatea sa foarte mare sa fi putut contine un volum de apa de aproximativ 1.372.500.000 km cubi , cat reprezinta astazi volumul de apa al marilor si oceanelor , daca atmosfera actuala nu poate mentine mai mut de 13 000 km cubi de vapori , de apa. Este aproape cert ca atmosfera originara a Pamantului a disparut treptat , ca urmare a gravitaitei terestre mult mai slabe decat in zilele noastre. O alta ipoteza sustine ca oceanul planetar ar fi rezultat ca urmare a descompunerii chimice a rocilor vulcanice de la suprafata Pamantului. Apa originara , legata chimic de rocile respective , ar fi fost eliberata , devenind apa oceanica. Dar realitatea nu pare a confirma intru totul aceasta ipoteza , deoarece chiar daca s-ar considera ca ar fi fost eliberata intreaga cantitate de apa din rocile vulcanice s-ar acumula doar cca. 50% din volumul de apa al marilor si oceanelor Terrei. Totusi , o serie de atomi si molecule cu sarcina electrica pozitiva ( cationi ) pe are ii intalnim in apele oceanice , cum ar fi sodiul , magneziul , calciul , zincul , pot proveni din descompunerea rocilor vulcanice. 
     Mai lesne de acceptat este cea de-a treia ipoteza care considera ca invelisul de apa al planetei s-ar datora acumularii de-a lungul erelor geologice. Acumularea s-a facut lent si in mod gradat , existand perioade geologice cand diferitele manifestari ale scoartei terestre au permis cresterea sau dimpotriva diminuarea volumului de apa al oceanelor. Dintre principalele surse de apa sunt citate : 
  • activitatea vulcanica;
  • izvoarele termale;
  • incalzirea rocilor intrusive.
     Ele par a confirma aspectul neuniform al acumularii apei , cauzat de faptul ca astfel dee manifestari pe Terra - in timpul diferitelor ere geologice - au cunoscut perioade de paroxism intrerupte de lungi etape de relaxare.

      

sâmbătă, 19 martie 2011

Pamantul romanesc III

Romania - Muntii Carpati
     CARPATII DE RASARIT SI DE MIAZAZI


     Spre miazazi de tinutul din jurul Dornei , lantul Carpatilor scade si se ingusteaza. inaltimile mari sunt foarte rare . Astfel e maiestosul Ceahlau , care se inalta decat pana la 1907 metri , dar care domina cu caateva sute de metri toate culmile din jur. Ceahlaul e intradevar un munte impozant , cu forme pitoresti ,  asezat asa de bine , ca-ti impune admiratie , fie ca il privesti de-aproape din renumita vale a Bistritei , fie ca-l zaresti din departare , de pilda din imprrejurimile Iasilor , de unde in apus se desprinde cu o coroana de ametist asezata pe fruntea Moldovei. El este cel mai inalt munte al Moldovei , dar e cu 600 metri mai mic decat vf. Omu , Negoiu , Moldoveanu , Parangul si altii. Afara de cateva piscuri semete de calcar alb strabatute de chei salbatice , toti ceilalti munti ai Carpatilor rasariteni sunt marunti si uniformi , alcatuiti din piatra de nisip , sau gresie si infatisundu-se ca o turma de oi netunse , ingramadite una in alta , cu spinarea rotunda acoperita de lina padurilor de fag. Apele curgatoare au strapuns adanc tot lantul si prin ramurile lor l-au despicat in blocuri marunte. Afluentii Siretului au inaintat atat de mult , incat au trecut de culmile principale pana aproape de vaile Muresului si Oltului (de pilda , Bistricioara isi apropie izvoarele pana la 6 km de Mures , iar Basca Mare se apropie prin afluentii sai pana la 5 km de Covasna , asezata in Valea Oltului). De ce nu au putut , insa , raurile ardelene sa despice si ele , dinspre apus , acest las de munti ? Fiindca Ardealul e cu 400 metri mai inalt decat Podisul Moldovenesc , si fiindca in drumul raurilor ardelene s-a ridicat de-a curmezisul un alt sir de munti , care a silit Muresul si Oltul sa ramana pe loc si sa ocoleasca piedica din cale. Asa s-au format sesurile inalte ale Giurgeului si Ciucurilor care au fost lacuri pana ce Muresul si Oltul si-au retezat pragurile. 
     Acesti munti tineri , rasariti in dosul Carpatilor , sunt pe alocuri  mai largi , mai masivi , si mai inalti decat lantul propriu-zis al Carpatilor. In Hargita ating 1801 metri , iar in Caliman 2102 metri. Afara de Mures si de Olt , nicio alta apa nu a izbutit inca sa-i roada. Muntii acestia nu s-au format prin incretire , ci au mustit prin sparturi din adancurile pamantului. In chip de vulcan si-au imprastiat lava si cenusa in jur , ridicand cu incetul munti , in felul cum cartitele ridica musuroaiele conice pe fata unei campii. Lantul vulcanic care incepe din sesul   Trei Scaune se termina la Caliman. El continua in Tibles , in Gutai , in Ouas ,  si trece Tisa. Dar de la Caliman in sus nu mai are putere si se arata in domuri izolate si rotunde ca niste clai , cum ii numesc pe alocuri localnicii. In Caliman  , dar mai ales in Gurghiu si Harghita , vulcanii si-au pastrat chiar craterele , acum stinse. Unul din aceste cratere , la Sfanta Ana , e umplut cu apa de ploaie si formeaza un lac rotund pe varful muntelui ca un potir intins pe pamantul nostru se inaltimile cerului. Daca nu mai arunca lava si cenusa , acesti vulcani nu au murit de tot. Ultimul lor semn de viata e acidul carbonic si apele minerale gazoase , care izvorasc nenumarate pe poala lor. Dar sa ne grabim la drum , caci "cuvantul din poveste inainte mult mai este" , cum spuneau basmele noastre vechi. Am ajuns la cotitura Carpatilor. Aici muntii fac un unghi ascutit si-apuca apoi spre apus. Rasucirea e atat de puternhica , incat ai impresia ca arcul carpatic nu a putut-o rabda si s-a frant pe culmea principala , zvarlind aschii pana spre Campia Romana. Muntii de pe creasta nu se mai arata randuiti ca in Carpatii Moldovei , ci in blocuri mari izolate , cu atat mai vizibile , cu cat sunt alcatuite in majoritate din piatra alba calcaroasa si cu cat se ridica monumentali si foarte prapastiosi , spre Ardeal , deasupra unor sesuri largi. Din preajma Brasovului privelistea lor e minunata : par niste palate de marmura cu fruntea in nori. Si aici raurile i-au strapuns pana dincolo de culme. Si aici varfurile sunt mai mult domoale , dar pe alocuri , ca in Bucegi , se-ntind pe culmi , deasupra padurilor , podisuri aproape orizontale. Acesti Bucegi care sunt atractia de Baedeker  a tarii romanesti , pe care o aratam in primul rand strainilor , si care ar fi mai simpatici daca nu i-am fi impodobit pe valea Prahovei cu famfaronada unui lux costisitor , ca sa imitam statiunilede vilegiatura occidentala - acesti Bucegi nu sunt decat marginea abrupta a unui podis inalt , pana la 2500 metri , care isi capata frumusetea de la cizelarea versantelor prin apele torentiale , de la splendidul vesmant al padurilor de brad , si de la jocul de lumina revarsat cu darnicie de minunatul nostru cer , indragostit debun de pamantul romanesc. E curios ca foarte putini din pictorii nostri au descoperit aceasta aceasta dragoste statornica intre cerul si peisajul romanesc.
     Lantul carpatic , la cotitura , se subtiaza in partea lui adevarat muntoasa , uneori pana la 25 km. In acelsai timp ramane imbucatatit. De aceea pasurile sunt destul de numeroase , de inaltime mijlocie si uneori populate pana la creasta. Predealul e singurul circulat cu intensitate , multumita asezarii sale , care permite o legatura directa intre Brasov si Bucuresti. In trecut Branul , ceva mai inalt , avea intaietate , iar in viitor , desigur , se va ridica Buzaul pe care o cale ferata - inceputa acum zece ani , dar care , din nenorocire , s-a izbit cu capul in piatra unui biet tunel din care nu a mai putut iesi , tot se va invrednici sa-l lege de "sesul" Brasovului. De la creasta alba , pe alocuri ca marmura , a Pietrei Craiului. Incepe lumgul sir al Carpatilor de miazazi. Munti vechi , alcatuiti din aproape in intregime din piatra dura cristalina , muntii cei mai inalti ai Romaniei , si totusi , muntii cei mai adanc despicati din lantul carpatic. Ei amintesc ca pot fi impartiti in trei grupe :

  •    Muntii prapastiosi - cu piscuri saltarete albine , care domina tara Fagarasului , unde vf. Negoiu si vf. Moldoveanu ating 2544 metri , dar domoli , si cu intinse plaiuri spre Muntenia. 
  •    Munti care inconjoara valea Lotrului - domoli spre Ardeal si mai repezi spre Oltenia , culminand in Parang cu 2518 metri , si infatisundu-se ca niste elefanti pusi pe odinioara.
  •    Muntii dintre valea Jiului si Portile de Fier - cu vf. Retezat si vf. Godeanu care ating 2509 metri. Acest grup este un vast triunghi , ocolit de prabusiri din toate partile , si pastrand pe inaltimile sale , surprinzatoare suprafete orizontale , numite plaiuri.
     Si acesti munti au frumusetea lor speciala , deosebita de cea a Carpatilor rasariteni. Nu ne vom opri la creasta sprintena a Fagarasului , atat de cunoscuta turistilor si atat de bine descrisa , tocmai fiindca nu are in aceasta parte caracter carpatic , ci caracter alpin. Mai specifica si mai originala mi se pare infatisarea Muntilor  Cernei si Mehedintilor , pe care vom incerca sa-i vedem cu ochii calatorului.
     De la Mehadia , cocheta si pieptanata dupa moda statiunilor termale din Boemia , e greu sa te urci pe culmi. Povarnisurile sunt foarte repezi , iar pe alocuri raul Cerna trece prin vai cu peretii aproape verticali. Dar daca nu risti la urcus , nu vei regreta. Vegetatia nu imbraca versantele cu covor gros si imbelsugat ca in muntii nordiici. Stanca apare de multe ori goala , de o culoare calda , acoperita cu licheni , iar pamantul este adesea rosu ca sangele. Muntele nu se sfieste sa-si arate umerii si soldurile goale , iar vegetatia mai mult de tufis iti da impresia unei fote oltenesti stranse pe trup , lasand sa se vada formele vietii. Padure de brazi nu vezi. In schimb , mai ales pe vai , domina padurea amestecata de fag si pin , cu tei argintii , frasini nuci , castani , cu aluni , iar liliacul , iasomia si multe flori parfumate incurca drumul. Ai impresia ca te aflii intr-un tinut cald , uscat. Intr-adevar. Iarna , temperatura abia ajunge la inghet ; verile sunt foarte calduroase , iar ploile , desi sunt destul de dese , sunt repede supte , asa ca aerul e rareori umed.
     Cand ai ajuns pe culme , escaladand uneori sapte terase sapate in stanca dura , ai , mai ales catre apusul soarelui o priveliste neobisnuita. Cerul incepe sa sculpteze inaltimile prin contrastede umbre si lumini. Valea Dunarii apare cotita in departare , nu ca o vale cu povarnisuri line , ci ca o despicatura prin care curge o umbra albastra. Muntii , care se ridica nesimtit spre nord , intr-un plan lin , aproape orizontal , surad intr-o fosforescenta trandafirie si numai din loc in loc sunt dominati de "cornete" , inaltimi  rotunde ca niste cucuie uriase. Nu e munte ce vezi , ci un ses inalt , suspendat deasupra vailor. Si adesea , pe varfuri , se arata porumbisti iesiti din mijlocul padurilor. Omul cultiva si culmile muntelui. Pe masura ce soarele coboara , varfurile capata volum si se coloreaza. In departare , apar din apele zarii piscuri , ca niste statui nebanuite. Intai albe , cu umbre viorii , apoi de arama si de topaz , apoi de safir. Cerul picteaza pamantul aici intr-o claritate de aer meridionala. Detaliul se pune in evidenta prin linii precise. Lumina e puternica si usoara. Se cunoaste ca evantaiul  Mediteranei isi trimite adierea pana in acest tinut adapostit , care se afla pe aceeasi latitudine cu sudul Istriei si Crimeei. Chiar daca inainteaza spre masivele inalte , aceasta feerie de lumina te insoteste. De la Cornereva in dreptul Teregovei , daca ai urcat coasta repede , ajungi curand pe plaiuri care te poarta nesimtit pana la catifeaua verde-argintie a pasunilor alpine presarate cu turme  de pe Tarcul' si Retezat si pana in circurile glaciare , unde iezerele care rasfrang cerul senin par manunchiuri de violete aruncate printre stanci.
     Iar cand te-ai apropiat de izvoarele Jiului spre Campu' lui Neag , ai o priveliste unica in toti Carpatii Romanesti. O vale neasteptat de larga , inecata in lumina albastruie , lunga de peste 50 km , si care iti pare inchisa de munti din toate partile. Padurea coboara pe-saltate de pe grumajii de piatra si lupta cu livezile si gradinile care se urca pe terase , din fundul vaii. Jos , casute albe pretutindeni , nenumarate casute albe. Tipul satului romanesc , risipit , in care predomina vointa de hoinareala , de izolare , de intimitate cu natura. Vantul care si-a racorit aripile in apa de cristal a iezerelor , indoaie fumurile departate ale minelor din Lupeni si Petrosani. Deasupra lor , imens si vanat , se inalta Parangul cu nori albi pe culme , adevarat vas preistoric de lut nears , plin cu crini. Dar sa parasim descrierea , cam primejdioasa pentru geografi. Poteca descrieii e asa de ingusta , incat fara sa-ti dai seama , poti calca pe aratura literaturii , si , "Doamne, fereste de pacoste!" Caci , de-o parte , omul de stiinta te priveste cu dispret ca ai terfelit demnitatea stiintifica , iar de alta parte literatul , care isi supravegheaza cu ochi ageri mosia ,  poate azmuti pe ogarii criticii sa-si infiga coltii in pulpa piciorului nestiutor sau prea indraznet. Sa ne intoarcem la geografia noastra si sa vedem ce deosebire gasim intre Carpatii de la hotarul nordic si cel de la hotarul sudic.
     In primul rand , tonalitatea peisajului s-a schimbat cu desavarsire. In nord se simte influenta unei clime mai reci , mai umede si mai cetoase ; in  sud se simte o rasfrangere din sarbatoarea de lumina a Mediteranei. Dar si formele de munti s-au schimbat. Masivul nordic e mai vast si mai scund pe cand masivul sudic e mai ingust si mai inalt. Masivul nordic are varfuri rotunde , cu putine si mici circuri glaciare , - si numai la o inaltime mijlocie cuprinde sesuri inalte si plaiuri , in jurul Dornei. In masivul sudic suprafetele orizontale si plaiurile stau suspendate pana la 2000 metri , si sunt mult mai intinse. Tot aici , unele varfuri ajung pana la 2500 metri , si acestea , fiind mancate de ghetarii disparuti de acum cateva sute de mii de ani , au capatat un fel de circuri despartite prin custuri ascutite , aducand aminte in aceste parti de muntii Alpi. Si in nord , si in sud , apele care curg pe inaltimile zonei cristaline , sunt lenese , aproape fara vai , dar spre margine se adancesc brusc , devin inguste si cu ape torentiale. Dar pe cand in nord nicio vale nu a izbutit sa despice tot muntele , in sud , Oltul , Jiul si Dunarea au fierastruit intreg masivul de-a curmezisul. De aceea , in Carpatii nordici trecatorile sunt inalte , pe cand in Caraptii de miazazi , pe langa trecatori inalte , exista si trecatori foarte coborate. Si mai e o deosebire care ne intereseaza : in nord , masivul obisnuit se coboara in valuri largi spre dealuri , pe cand in sud , grupele de masive sunt marginite mai peste tot de prabusiri. Se pare ca odata cu ridicarea Carpatilor , si mai in urma , marginile acestor masive s-au rupt si-au cazut in adancime , alcatuind un fel de sesuri periferice. Deocamdata e destul sa stim ca aceste sesuri , chiar sub multe , au putut fi populate intens de romani si nu numai. Se intinde o hora romaneasca in jurul fiecaruia din cele trei grupe de masive. Numai langa Bucegi gasim , chiar si sub poala muntelui , la Brasov un manunchi de sasi , adusi in Evul Mediu , care ne sunt pretiosi , fiindca sunt oameni de treaba , de la care am putut lua multe pilde bune.
     

vineri, 18 martie 2011

Pamantul romanesc II

Romania - harta lacurilor
  
     In mandra noastra tara , pe langa multimea apelor curgatoare , pamantul romanesc are si o suma de ape statatoare. Acestea sunt:

  •    Lacuri de munte - ele se gasesc mai ales in tinuturile montane , la altutudini de peste 1500 de metri ,      acolo unde au fost ghetari , fiind o mostenire lasata de ei. Lacurile acestea se gasesc de obicei restranse , mai multe lacuri intr-un singur loc. Daca ar fi fost mari , in loc de a sluji , ca azi , numai la adaparea turmelor , ele ar ajuta o curgere mai regulata a raurilor din Carpati , care scad prea repede peste vara. Tocmai in iulie , cand se inteteste la noi seceta , lacurile acestea si ghetarii din dimprejurul lor ar fi dat mai multa apa , iar raurile nu ar scadea asa de iute.
  •    Lacurile de podis - pe podisul moldovean cu vai al caror fund e netezit in chip de uluc , apele abia mai curg , mlastinile si baltile sunt numeroase , iar omul a simtit nevoia sa faca si lacuri artificiale , pentru adaparea turmelor. Dar , naturale sau artificiale , baltile acestea din cuprinsul podisului moldovean au alta infatisare decat lacurile de pe varful muntilor : ele sunt lunguiete si insirate ca un fel de salbe unite prin firul apei curgatoare , pe cand cele de la munte sunt de obicei rotunde. 
  •    Lacurile de stepa - acestea sunt de obicei sarate si n-au nicio legatura cu raurile. Cele mai insemnate sunt : Lacul Sarat , Lacul Amara , Lacul Ianca si Lacul Balta Alba. Numele arata felul apelor si originea lor. Lacurile acestea sunt scobituri pline cu apa venita din ploi si zapezi sau din putine izvoare laterale. Cand clima de stepa s-a schimbat , nisipurile sarate ramase pe urma golfului de mare si a lacului ce i-a urmat , n-au putut fi spalate peste tot de apele curgatoare , pentru ca sarea lor sa fie dusa in mare. De aceea , unele bazine inchise pastreaza si azi sarurile de odinioara.Cand ploua , lacul se umple si se mai indulceste putin ; cand scade , sarea ramane pe maluri , alba ca zapada , pana ce o noua ploaie o spala , fara s-o poata scoate spre Dunare. Cu sarurile , lor lacurile acestea sunt insa o binecuvantare pentru bolnavi.
  •    Lacurile maritime - cele mai vestite sunt : lacul Mangaliei , cu maluri intocmai ca ale unui rau ; lacul Techirghiol , despartit de mare printr-un  sir de dune , si avand o apa de 5 ori mai sarata decat a Marii Negre (de aici marea lui insemnatate pentru lecuirea bolnavilor ) ; Siutghiol si Tasaul sunt lacuri dulci , iar Razim (un vechi golf de mare despartit printr-o limba de nisip si avand o mica deschizatura spre mare , Portita ) ajunsese foarte sarat , dar un canal ii trimite acum apa din Dunare. Acum vreo 2000 de ani , golful era larg deschis spre mare , si atat de adanc , incat corabiile intrau pana la fundul lui , unde sta vestita cetate Histria , asezata pe o insula. Dar nisipurile trimise de Dunare s-au prelins pe langa mal , au inaintat in linie dreapta ca un dig , astupnand cu desavarsire gura golfului. Cu marea lui intindere , de 75.000 hectare , lacul Razim va putea ajunge pescaria cea mai bogata a tarii , deoarece un brat al Dunarii (Dunavatul) se varsa acum in el. Lacurile dunarene si maritime sunt o avere nepretuita. Alaturi de sesul care da paine , ele pot inlocui din plin carnea , deoarece nici o tara din Europa nu are acum atata bogatie de lacuri pentru pescuit.

joi, 17 martie 2011

Pamantul romanesc I

Romania
     Pamantul romanesc este cladit mai simetric si mai armonios decat orice alt tinut al planetei.
     In mijlocul tinutului locuit de neamul romanesc se afla un pod ridicat cu vreo 500 m deasupra Marii Negre - este vorba despre padisul Ardealului. De jur imprejur se inalta o cununa de munti care , in unele parti trec de 2000 m . Clina din afara a muntilor scade in chip de valuri tot mai marunte : dealuri si coline care se pierd pe incetul , atat spre sesul Tisei , cat si spre campia de langa Dunare.
     Cine strabate pamantul romanesc pe drumul de fier , taindu-l piezis de la Oradea la Constanta , isi da iute seama de simetria cladirii lui.
     O calatorie in curmezisul Romaniei. Cine vine  dinspre tisa , dupa ce strabate un ses care se intinde pana in zare , oblu ca marea , indata ce se apropie de Oradea , vede spre rasarit linia abia varuita a unor coline. Ochiul  , obosit de privirea departarilor amagitoare ale sesului panonic , sta la indoiala , sa nu fie cumva o inselaciune.In curand se deslusec insa cateva coline si dealuri adevarate , apoi incepe a se vedea lamurit inaltimea unor munti din ce in ce mai semeti. Sunt muntii din apusul Ardealului , de unde coboara Crisul Repede. Chiar porecla raului te vesteste ca se apropie suisul. Si , in adevar pe o vale din ce in ce mai ingusta , urci timp indelungat , strabatand numeroase tunele pana te trezesti intre niste munti ale caror varfuri pastreaza uneori zapada pana in mijlocul primaverii. Culmea Vladeasa , dupa cum o arata si numele ei stravechi , se ridica intocmai ca o "voivodeasa" deasupra unor lanturi intregi de culmi. Multa vreme nici n-a fost vreun drum de caruta pe valea stramta a Crisului Repede , ca sa inlesneasca trecerea spre inima Ardealului. Cateva castele ale caror ruine se mai vad inca , aparau foarte usor potecile pe care navalitorul ar fi cautat sa patrunda in tara de peste paduri(transilvam), de unde i-a venit si denumirea de Transilvania.
     De la o vreme drumul incepe apoi iarasi a cobori si in curand te afli la Cluj , pe podisul Ardealului. Dar podisul acesta e departe de a fi neted. Ca sa treci din Valea Somesului spre Valea Ariesului , drumul suie peste niste dealuri nu se poate mai ciudate ; ele stau risipite in mare neregula si sunt pline de cocoase si surpaturi. Trenul e silit , ca intre munti , sa treaca prin mai multe tunele , macar ca inaltimea colinelor e slaba. Asta dovedeste ca podisul a fost ruinat de ape , iar fata dealurilor arata in multe locuri scrijilari proaspete. De la Turda inainte , pana la Brasov , calea cotigeste mereu , ceea ce inseamna ca podul ardelean , incercuit peste tot de munti , nu este destul de oblu ; din contra , apele l-au sculptat , impodobindu-l cu vai si dealuri. Totusi , unda raurilor abia se misca si , indata ce ploua mai mult , luncile se umplu , iar revarsarea se intinde departe inlaturi. Indeosebi Oltul , in Tara Barsei si spre Fagaras , ti se pare mai mult iaz decat rau - atat de lenes curg apele sale .
     In sfarsit , la Brasov te afli iarasi in fata unor munti inalti. Bucegii se ridica aproape ca un zid peste sesul Barsei , si numai cu mare greutate , pufuind la fiecare opintire  , locomotiva se suie spre pasul inalt din curmatura Predealului. De aici incepe un coboras pripit. Prahova , iti aduce aminte de rostogolirea apelor din Crisul Repede , cu deosebirea ca muntii se ridica deasupra albiei raului cu o semetie vrednica de Alpi.
     La Ploiesti , ai ajuns in preajma unor coline , ca cele de la Oradea ; apoi se desfasoara spre Dunare un ses tot asa de neted ca al Tisei , plecandu-se domol pana la malul marii. 

vineri, 11 martie 2011

Padurile tropicale

Padure tropicala
     Sub denumirea de Pădure tropicală se înţelege vegetaţia care creşte în zonele cu climă tropicală umedă.
Caracteristic acestei vegetaţii este o vegetaţie foarte deasă aproape de nepătruns, cu o climă caldă şi umedă, după atolul de corali urmează din punct de vedere a densităţii florei şi faunei pădurea tropicală. Regiunile pădurilor tropicale cu o vegetaţie verde tot timpul anului, alcătuiesc un sistem ecologic adaptat la clima caldă cu o temperatură medie anuală de 25 °C, cu oscilaţii de temperatură medie anuală de 0,5 - 0,6 °C şi o cantitate de precipitaţii de 2.500 mm.
     Intinderea pădurilor tropicale în prezent sunt în America de Sud, America Centrală, Africa ,Asia de Sud ca şi zona ecuatorială (10° latitudine nord şi sud de ecuator) a Australiei, în general zona de întinere a acestor păduri sunt zona ecuatorială, excepţie făcând regiunea Amazonului, regiunea Anzilor Cordilieri prin evaporarea intensă a apei din Oceanul Pacific care sub formă de ceaţă ajunge regiunea Anzilor, sau regiunea Africi de est cauzat de efectul Pasat - Muson. In anul 1950 suprafaţa de întindere a pădurii tropicale a fost apreciată la 16 - 17 Mio. km² ca 11 % din suprafaţa globului, până în anul 1980 50 % din această suprafaţă a fost distrusă de către om.

     Copacii în pădurea tropicală cresc sub formă de etaje, astfel se pot aminti şase etaje de vegetaţie care nu se pot delimita clar, - pe sol sunt plantele ierboase, tufişuri, arbuşti. Solul are un strat subţire de humus cu o capacitate redusă de hrană, de aceea un rol important joacă în asigurare cu hrană Mykorrhiza.
Procesele de transformare a substanţelor sunt accelerate în această regiune din cauza climei calde şi umede, prin desişul de rădăcini absorbţia hranei e rapidă cu o fotosinteză intensă.
Dar numai 5 % din hrană sunt absorbite din sol de către plante, o parte din sursa de hrană cade ca materii în descompunere pe frunziş, sau pe sol, prin lipsa anotimpurilor există tot timpul anului frunze căzute care sunt supuse imediat unor procese de descompunere, prin capacitatea redusă de depozitare a stratului subţire de humus, aceste substanţe în descompunere sunt imediat absorbite de plante.
     Furnicile şi termitele joacă un rol important în aceste procese complexe de simbioză, şi de transformare a biomasei vegetale în proteină animală, fiind intermediari între producător şi consumator, în prezent se cercetează procesele de transformare care au loc în coroana arborilor din etajele superioare a pădurii tropicale.
O categorie însemnată (80 %) din vegetaţia regiunii o constituie plantele agăţătoare (lianele) şi epifiţii ca ferigile, ciupercile, muşchii,orhidee, bromelii , care contribuie la îmbogăţirea humusului.

     

  • ora 6:00 Soarele răsare într-un timp scurt, este ceaţă. temperatura (20 °C)
  • până la ora 10:00 evaporare intensă, temperatura (20-25 °C)
  • până la ora 13:30 formare de nori mari, temperatura (28 °C)
  • între orele 14 -17:00 In timpul ploii furtuni puternice, temperatura (30 - 31 °C)
  • del ora 17:00 apare din nou soarele, temperatura (28 °C)
  • ora 18:00 apusul soarelui într-un timp scurt, temperatura (26 °C)
  • după ora 18:00 noaptea este întuneric, temperatura între (20 - 23 °C)


miercuri, 9 martie 2011

Delta Dunarii

Pescar in Delta Dunarii

     Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România, şi parţial în Ucraina, este cea mai mare şi cea mai bine conservată dintre deltele europene.
     Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, este clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România şi ca parc naţional în taxonomia internaţională a IUCN.
     Delta Dunării este limitată la sud-vest de podişul Dobrogei, la nord formează graniţa cu Ucraina, iar în est se varsă în Marea Neagră. Delta Dunării este traversată de paralela de 45°,latitudine N şi de meridianul de 29°, longitudine E. Delta ocupă, împreună cu complexul lagunar Razim - Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparţin Ucrainei, Deltei româneşti revenindu-i o suprafaţă de 2540 km². Datorită celor 67 milioane de tone aluviuni aduse de Dunăre, Delta Dunării creşte anual cu aprox. 40 m².
     Delta Dunării este plasată, din punct vedere geologic , într-o regiune mobilă a scoarţei terestre numită Platforma Deltei Dunării (regiunea predobrogeană). Platforma Deltei Dunării vine în contact în partea de sud-vest cu Orogenul Nord Dobrogean, prin falia Oancea-Sf. Gheorghe, care este aproximativ paralelă cu Braţul Sfântu Gheorghe.
     Structura geologică a acesteia este alcătuită dintr-un fundament cristalin peste care se dispune transgresiv o cuvertură sedimentară reprezentată printr-o succesiune de depozite paleozoice, triasice, jurasice, cretacice, neogene şi cuaternare, derminate prin forajele de mare şi mică adâncime efectuate în zonă. Depozitele de vârstă Paleozoică, ce aparţin etajelor Silurian-Permian (438-230 milioane de ani), sunt alcătuite din calcare, dolomite, siltite, gresii litice, cu intercalaţii de tufuri vitroclastice.
     Depozitele de vârstă Triasică (248-213 milioane de ani) sunt alcătuite, la bază, din siltite feruginoase, argilite, gresii, microconglomerate, cu intercalaţii de porfire feldspatice, diabaze şi melafire, iar transgresiv apar dolomite, gresii calcaroase, siltite, marne ş.a., ce conţin specii vegetale (Striatoabietites sp., Ovalipollis ovalis ş.a.), foraminifere (Glomospirella sp., Spirillina sp. ş.a.), conodonde (Gondolella navicula,Gladiogondolella tethydis ş.a.).
Depozitele de vârstă Jurasică (epocile Dogger-Malm – 176-142 milioane de ani) sunt alcătuite în principal din calcare (la bază), argile calcaroase, gresii, precum şi calcare cenuşii şi gălbui (la partea superioară), cu fosile de foraminifere (Textularia jurassicaSpirillina orbiculaş.a.), dinofagelate (Nannoceceratopsis spiculaN. pellucidaCtenidodinium panneum ş.a.) etc. Depozitele de vârstă Cretacică ce aparţin etajelor Apţian-Senonian (121-65 milioane de ani) sunt alcătuite, în principal, din argile şi siltite feruginoase, cu intercalaţii de gresii fine sau dolomite gipsifere, ce conţin o fitocenoză săracă cu Trilobosporilites apiverucatusClavifera triplex etc.
     Depozitele de vârstă Neogenă (etajele Sarmaţian-Romanian – 13,5-1,8 milioane de ani) sunt alcătuite dintr-o succesiune de strate cu calcare lumaşelice, nisipuri, siltite şi argile, cu Mactra sp., nisipuri, siltite şi argile roşcate, cu Dosinia maeotica, nisipuri fine cenuşii (cu Dreissena rimestiensisLimnocardium sp., nisipuri cu Stylodacna orientalis şi nisipuri cu intercalaţii de argile, ce conţin specimene de Viviparus bifarcinatusDreissena polymorpha etc.
     Depozitele de vârstă Cuaternară (depozite deltaice ce aparţin etajelor Pleistocen-Holocen – 1,8-0,01 milioane de ani) sunt alcătuite, la bază, dintr-un strat de argile roşii-carămizii urmate de o succesiune de strate de pietrişuri, nisipuri, siltite, argile şi strate de loess, iar la partea superioară se dispun aluviuni de origine fluviatilă şi fluvio-lacustră. (Mutihac V., 1990; Ionesi L, 1994)
     Dunărea ajunsă la Pătlăgeanca se bifurcă în două braţe, Braţul Chilia la nord şi Braţul Tulcea la sud, braţ care mai apoi la Ceatal Sfantu Gheorghe, se desparte în Braţul Sulina şi Braţul Sfântul Gheorghe.
     Braţul Chilia, formează graniţa cu Ucraina, şi transportă pe cursul său de o lungime de 104 km², 60% din apele şi aluviunile Dunării.
     Braţul Sulina este situat în mijlocul Deltei, şi spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat şi întreţinut pentru navigaţia vaselor maritime. Are o lungime de 71 km şi transportă 18% din volumul de apă al Dunării.
     Cursul Braţului Sfântul Gheorghe este orientat spre sud-est, şi se desfăşoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării. La vărsare formeaza insulele Sacalin considerate un început de deltă secundară.
     Delta Dunării (cu excepţia deltei secundare a braţului Chilia) face tradiţional parte din Dobrogea, dar în Antichitate şi Evul Mediu, litoralul se afla mult mai la apus (între Chilia Veche şi Murighiol pe vremea lui Strabon, între Periprava şi Lacul Dranov în epoca bizantină), astfel încât hărţile istorice care reprezintă Dobrogea cuprinzând toată Delta actuală, sunt geomorfologic false.
     Delta Dunării se încadrează în spaţiul cu climat temperat semiarid specific stepelor pontice. Spaţiile acvatice plane şi foarte întinse, acoperite în diferite grade cu vegetaţie, întrerupte de insulele nisipoase ale câmpurilor marine, alcătuiesc o suprafaţă activă specifică deltei şi lagunelor adiacente, cu totul diferită de cea a stepelor pontice.
Lebede zburand deasupra Deltei

     Aceasta suprafaţă activă reacţionează faţă de radiaţia totală recepţionată şi de circulaţia generală a atmosferei rezultând un mozaic de microclimate. Radiaţia totală variază între un minim de 3,5 Kcal/cmp înregistrat în lunile de iarnă şi un maxim de 17 Kcl./cmp, în luna iulie. În funcţie de intesitatea activităţii centrilor barici principali se instalează condiţii specifice de vreme: zile de iarnă blânde (când activeaza centrul baric nord-est european), zile de iarnă geroase, cu vânturi puternice (când acţionează anticiclonii nord-atlantici), zile de vară calde şi uscate (când acţionează anticiclonii tropicali atlantici), zile de vară ploioase (când interacţionează aerul din bazinul mediteranean cu cel rece din nord-vestul Europei).
     Durata de strălucire a soarelui este mare, media multianuală fiind de 2250 ore, dar poate ajunge la 2600 ore în anii cu nebulozitate redusă. Temperatura se distribuie neuniform pe suprafaţa deltei. Mediile multianuale indică creşterea temperaturii de la vest spre est. La nivelul vârfului deltei (Tulcea) temperatura medie multianuală este de 10,94 C, în delta fluvială (Gorgova), de 10,96 C, pe ţărmul mării (Sulina), de 11,05 C, iar în largul Marii Negre (Platforma Gloria), de 11,86 C.
     Amplitudinile medii zilnice reflectă diferenţele mari datorate naturii suprafeţei active : la Gorgova variază între un maxim de 9 C (în iulie) şi un minim de 3,8 C (în decembrie), la Sulina între 2,8 C (în iulie) şi 1,4 C (în noiembrie), iar la staţia Gloria între 2,3 C (în iulie) si 1 C (în decembrie şi februarie). Sumele anuale ale temperaurilor medii zilnice efective se apropie de 1600 C. Umezeala aerului înregistrează cele mai mari valori de pe teritoriul României. Umezeala relativă a aerului variază iarna între 88 - 84% la Gorgova şi 89 85% la Sulina şi Sfântu Gheorghe, iar vara, între 69 - 71% la Gorgova şi 77 - 80%, la Sulina şi Sfântu Gheorghe. Precipitaţiile sunt reduse cantitativ şi scad de la vest spre est datorită efectului suprafeţei active specifice deltei, precum şi al Mării Negre. La intrarea în Delta Dunării (Tulcea) se înregistrează o cantitate medie multianuală a precipitaţiilor de 450 mm, iar la Sulina, de 360 mm. În cea mai mare parte a deltei cad între 350 si 400 mm ploaie, iar pe litoralul deltaic şi cea mai mare parte a lagunelor, sub 350 mm.
     Stratul de zapadă este subţire şi se menţine perioade scurte de timp, numai în iernile mai aspre. Asemenea situaţii s-au petrecut în anii 1928-1929, 1953-1954, 1941-1942, 1984-1985, când apele mării lângă ţărm au îngheţat timp de 45 - 60 zile. Vânturile dominante bat din sectorul nordic alternativ cu sectorul sudic, cele mai intense accelerări de vânt înregistrându-se iarna şi în sezoanele de tranziţie. Sezoanele sunt distribuite foarte neuniform în spaţiul Deltei Dunării. La intrarea în deltă, la Tulcea, mediile pe 90 ani relevă ca sunt 142 zile de vară şi 60 zile de iarnă, iar primăverile au durata aproape egaăa cu toamnele. La Sulina aceleaşi medii multianuale indică 145 zile de vară şi numai 15 zile de iarnă, iar primăverile sunt mai lungi (122 zile) decât toamnele (83 zile).
Fișier:Delta oct 2006 119.jpg
Apus in Delta Dunarii