luni, 16 mai 2011

Ciclonul tropical

Uragan asupra sudului  SUA
     În meteorologie un ciclon tropical este o furtună în formă de vârtej, care se formează într-o zonă depresionară tropicală de la suprafaţa oceanelor, cu diametrul uneori până la câteva mii de kilometri. Este formată dintr-o masă mare de nori şi furtunoşi care, datorită unui sistem de vânturi circulare puternice se rotesc tredimensional în formă de spirală în jurul unui centru, (în sens retrograd în emisfera nordică şi în sens direct în cea sudică). Energia ciclonului provine din degajarea de căldură provenită din condensarea la altitudine a vaporilor de apă formaţi la suprafaţa oceanului. În sens termodinamic, un ciclon tropical poate fi considerat o maşină termică.
     Acest fenomen de condensare ca sursă principală de energie diferenţiază cicloanii tropicali de alte fenomene meteorologice, cum ar fi furtunile din zonele depresionare din zonele temperate, care-şi iau energia din diferenţele de temperatură la întâlnirea unor mase de aer cu temperaturi diferite. De aceea, cantitatea de energie acumulată de un ciclon tropical este în funcţie de timpul cât acest ciclon rămâne deasupra apelor calde, care îi furnizează prin evaporare umiditatea atmosferică necesară dezvoltării. Degajarea lentă a căldurii în urma condensării ridică temperatura în interiorul ciclonului cu 15 - 20 °C faţă de temperatura troposferei în exteriorul ciclonului. De aceea, ciclonii tropicali sunt cunoscute drept furtuni cu nucleu cald. De remarcat că această zonă caldă este numai la înălţime, la suprafaţa solului temperatura este cu câteva grade mai mică decât a zonei din jurul ciclonului datorită reducerii de către nori a insolaţiei şi a precipitaţiilor.
     Termenul de „ciclon” se referă la mişcarea generală a fenomenului, o mişcare de rotaţie în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică, respectiv în sens invers acelor de ceasornic în emisfera sudică. Termenul de „tropical” se referă atât la zona predilectă de formare, cât şi la caracteristicile termodinamice ale maselor de aer în care se formează.
     În funcţie de intensitate şi de locul în care se produc, ciclonii tropicali sunt cunoscuti sub diferite denumiri ca:
  • uragan, vânt cu viteza de 30 - 50 m/s (sau orice vânt care, atingând 12 grade Beaufort, provoacă distrugeri). Iniţial, termenul uragan denumea doar ciclonii tropicali din Marea Caraibilor;
  • taifun;
  • furtună tropicală;
  • furtună ciclonică;
  • depresiune tropicală.

     Toţi ciclonii tropicali sunt zone de presiune atmosferică scăzută, măsurată la nivelul solului. Presiunile înregistrate în centrul ciclonilor sunt cele mai mici care se întâlnesc la suprafaţa Pământului la nivelul mării.               Vaporii de apă formaţi la suprafaţa oceanului au o densitate mai mică decât a aerului, cam 62 %, ca urmare ei se ridică. La întâlnirea unei zone de aer cu temperatură mai mică ei condensează, eliberând căldura latentă de condensare. Aceasta se face treptat cu înălţimea, ca urmare temperatura aerului din ciclon creşte în jurul axei ciclonului. Cu excepţia temperaturii aerului din imediata apropiere a suprafeţei oceanului, care este determinată de temperatura suprafeţei apei, zona din interiorul ciclonui este mai caldă decât cea din jurul său.
     În centrul ciclonui se găseşte o zonă lipsită de vânturi şi precipitaţii, numită ochiul ciclonului (ochiul furtunii), furtuna desfăşurându-se aparent în jurul său. Ochiul unui ciclon tipic are un diametru de 30 - 60 km şi poate fi însorit sau acoperit de nori. Prin contrast, cele mai puternice vânturi se întâlnesc chiar la marginea ochiului.
     Termenul „ciclon” a fost folosit pentru prima dată de căpitanul de marină britanic Henry Piddington (1797-1858) în 1842.

Scara Beaufortvânt mediu timp de 10 minute (noduri)N Oc. Indian
IMD
SV Oc. Indian
MF
Australia
BOM
SV Oc. Pacific
FMS
NV Oc. Pacific
JMA
NV Oc. Pacific
JTWC
NE Oc. Pacific şi
N Oc. Atlantic
NHC şi CPHC
0–6<28DepressionTrop. DisturbanceTropical LowTropical DepressionTropical Depression
(Depresiune tropicală)
Tropical DepressionTropical Depression
728–29Deep DepressionDepression
30–33Tropical StormTropical Storm
8–934–47Cyclonic StormModerate Tropical StormTrop. Cyclone (1)Tropical CycloneTropical Storm
furtună tropicală) 
1048–55Severe Cyclonic StormSevere Tropical StormTropical Cyclone (2)Severe Tropical Storm
Furtună tropicală puternică )
1156–63TyphoonHurricane (1)
1264–72Very Severe Cyclonic StormTropical CycloneSevere Tropical Cyclone (3)Typhoon
Ciclon tropical )
73–85Hurricane (2)
86–89Severe Tropical Cyclone (4)Major Hurricane (3)
90–99Intense Tropical Cyclone
100–106Major Hurricane (4)
107–114Severe Tropical Cyclone (5)
115–119Very Intense Tropical CycloneSuper Typhoon
>120Super Cyclonic StormMajor Hurricane (5)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu