Desi apocalipsa are slabe sanse sa vina in 2012, asa cum spun unii, este inevitabil totusi ca aceasta sa aiba loc la un moment dat in istoria Pamantului.
1. Asteroidul
Obiectele provenind din spatiu lovesc Pamantul mereu, arzand, in general, in atmosfera. Din cand in cand, un obiect de mari dimensiuni patrunde prin atmosfera, ducand la un impact masiv. Cel mai recent impact major a avut loc in 1908 in Tunguska, unde a pus la pamant o suprafata de 5.000 de kilometri de padure siberiana, cu o explozie de 1.000 de ori mai puternica decat bomba de la Hirosima. Obiectul avea doar cativa zeci de metri in diametru insa ar fi putut rade de pe suprafata Pamantului un mare oras.
Un real pericol pentru Pamant il reprezinta orice obiect cu diametrul de peste un kilometru, care ar putea declansa dezastrul climatic si distrugerea recoltelor de pe intreg globul. O roca similara cu cea cu diametrul de 15 kilometri care a distrus dinozaurii in urma cu 65 de milioane de ani ne-ar distruge, probabil, si pe noi.
2. Dezastrul climatic
Cel mai rau scenariu posibil in acest caz, imaginat de International Panel on Climate Change, presupune ca temperatura de la suprafata Pamantului ar putea creste cu 4-5 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol (o estimare conservatoare, spun multi oameni de stiinta). Un astfel de scenariu duce la o crestere cu jumatate de metru a nivelului marii, inundarea regiunilor de coasta si a multor orasele mari ale lumii.
O treime din planeta ar deveni desert si peste jumatate s-ar confrunta cu seceta. Salinizarea majoritatii rezervei de ape subterane va inrautati situatia. O astfel de crestere de temperatura ar pune in pericol de disparitie 40-70% din speciile lumii. Sunt posibile, in aceste conditii, noi razboaie pentru resurse.
3. Razboiul nuclear
In prezent, in lume sunt peste 23.000 de arme nucleare, din care 8.000 sunt operationale, iar 2.000 pe alerta maxima si gata sa fie lansate. Oamenii de stiinta au dezvoltat in anii ’80 modele care au aratat ca praful si fumul provocate de un razboi nuclear ar conduce la modificari de temperatura si precipitatii nevazute pana acum in istoria umana – o “iarna nucleara”.
Un studiu al ecologistului Mark Harwell in 1986 a prezis ca agricultura globala ar fi stearsa de pe fata Pamantului timp de un an in urma unui astfel de razboi nuclear, conducand la o foamete care ar duce la eradicarea majoritatii oamenilor.
4. Molima
De-a lungul istoriei, molimele au ingenucheat civilizatiile. Ciuma a omorat mai mult de jumatate din populatia Europei in Evul Mediu. In 1918, o pandemie de gripa a ucis 50 de milioane de persoane. Din cauza globalizarii, bolile se raspandesc astazi mai rapid decat in acele vremuri – AH1N1 este cel mai bun exemplu.
O epidemie globala a unui virus precum ebola – care a avut o rata a mortalitatii de 90% in timpul episoadelor din Africa – sau a unui virus rezistent la medicamente poate avea un impact devastator – poate pune punct umanitatii.
5. Necunoscutul
Sunt mai multe teorii care prevestesc distrugerea omenirii – de la o explozie a supervulcanilor precum cel din Parcul Yellowstone, capabila sa modifice clima, sau o explozie de raze gamma dintr-o stea care ar iradia periculos atmosfera Pamantului.
Alt pericol este suprapopularea, care ar duce la o criza alimentara sau dezvoltarea unor tehnologii periculoase.
Mai devreme sau mai tarziu insa, lumea se va sfarsi. In aproximativ 5-8 miliarde de ani, soarele isi va arde ultimele rezerve de hidrogen si se va expanda intr-o stea rosie gigantica, de cateva sute de ori mai mare decat acum. Pamantul va intra pe panta distrugerii absolute. Probabil ca nici un om nu va fi martor al acelor momente de final ale Planetei Albastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu