duminică, 29 mai 2011

Vara


     Vara este anotimpul ce începe cu ziua de 22 iunie - solstiţiul de vară şi se încheie cu ziua de 23 septembrie - echinocţiul de toamnă în emisfera nordică. În emisfera sudică vara începe cu 21 decembrie şi se încheie pe 21 martie. Neoficial, în unele state, vara începe pe 1 mai (în Irlanda), pe 1 iunie în majoritatea statelor şi chiar pe 1 iulie în unele state.
     Vara este anotimpul cu cele mai lungi şi cele mai calde zile, unde lungimea zilelor depinde de gradele latitudine. Asfel avem de-a face cu atât de faimoasele nopţi albe din St. Petersburg şi Scandinavia. Este numită la Polul Nord şi anotimpul zilei de la miezul-nopţii.
     În Asia de sud şi de sud-est, unde au loc musonurile, vara începe în martie şi se termină în mai sau în primele zile ale lui iulie.
     În cele mai multe ţări în această perioadă copiii sunt în vacanţă. În unele ţări vacanţa începe la mijlocul lunii mai, pe când în Anglia copiii încep vacanţa abia în mijlocul lui iulie. Vacanţa de vară în Australia începe cu câteva zile înaintea Crăciunului şi se termină în ultimele zile a lui ianuarie sau chiar mijlocul lui februarie, depinzând de stat.

     În zona climei tropicale umedă ia naştere anotimpul cald şi ploios, ce ţine din aprilie până în octombrie. În zona climei subtropicale verile sunt foarte călduroase şi secetoase (până la 45 °C). În zona climei temperat-oceanică vara aduce un plus de căldură, totuşi este răcoroasă. În zona climei temperat-continentală vara este călduroasă (până la 35-40 °C). În zona climei polare vara este de foarte scurtă durată şi are temperaturi de până la 0-5 °C.
     Vara este, de asemenea anotimpul în care multe legume, fructe dar şi alte plante sunt coapte respectiv crescute.

     Sunt multe asociaţii culturale pentru vară. Articolele din timpul verii implică costume de baie, mingi de plajă, plăci de surf şi altele. Hainele de vară care încearcă să diminueze efectele căldurii în creştere sunt tricouri, costume de soare, ochelari de soare, sandale.
     Multe licee şi facultăţi oferă studenţilor slujbe de vară.
     De obicei în timpul verii datorită stocului şi a cererii preţul petrolului tinde să crească.
     Vara multe familii pleacă într-o călătorie ce poate fi de cele mai multe ori la munte sau la mare (de obicei la mare) .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu