duminică, 29 mai 2011

Scenarii despre Sfarsitul Lumii II





     Unele dintre scenariile apocaliptice au fost lansate de oameni de stiinta. Iata doar sapte dintre cele mai mari pericole care ne ameninta existenta pe Pamant:

          1. O explozie brusca de raze gamma, produsa de explozia unei supernove in spatiu. Din fericire pentru noi, aceste explozii au loc la foarte mare distanta de Terra, astfel ca ele sunt inofensive.

     Dar daca o supernova ar exploda la “doar” 30 de ani-lumina de Soare, atunci ar distruge o parte a atmosferei de pe planeta noastra, provocand incendii masive si distrugand majoritatea speciilor care traiesc aici. Totul s-ar intampla in cateva luni de zile. Chiar si animalele marine, aflate la mare adnacime in oceane, ar disparea.

          2. Aparitia unui virus mortal care sa afecteze mintea oamenilor. Unii sustin ca in viitor ar putea fi inventatate mijloace prin care oamenilor sa le fie inoculate substante care sa induca un comportament violent.

     Un exemplu este cel din Rwanda, unde, cu ajutorul unor instigatori, s-a reusit antrenarea unor mase largi de oameni in atrocitati nemaivazute, afirma Howard Davidson, fizician si profesor la Universitatea Stanford.

     Un alt fel de virus ar putea sa cauzeze mult rau omenirii: cel informatic. Totul ar fi posibil din cauza faptului ca ne bazam tot mai mult pe tehnologie. Un virus informatic care sa atace chiar baze nucleare iraniene a fost vehiculat recent. Multe dintre instalatiile si tehnologia cea mai importanta pentru oameni sunt controlate de calculatoare.

          3. Inversarea polilor planetei. O data la cateva sute de ani, polii planetei se inverseaza. In etapele intermediare ale acestei inversari, cei doi poli si-ar putea gasi in locuri neobisnuite, provocand mari probleme omenirii.

     O mare problema ar fi cea a campului magnetic al Pamantului. Acesta ar putea atrage radiatia solara la un nivel foarte ridicat, a carei actiune s-ar dovedi mortala pentru oameni. Pamantul ar fi lipsit de scutul care ne apara in prezent de particulele atomice din spatiu.

          4. Experimentele facute de oameni devin de necontrolat. Sunt lucruri pe care ar trebui sa le invatam din trecut. Unele experimente cu arme nucleare au avut efecte neprevazute. Locul vizat de acest scenariu este Marele Accelerator de Particule (Large Hadron Collider) de la CERN, Geneva. In cursul experimentelor facute aici ar putea sa apara unele anomalii care pot scapa de sub control.

     Explozii catastrofice provenind de la acceleratorul de particule subteran ar putea ameninta omenirea. Descoperirile care se vor face aici (unele au fost deja anuntate!) ar putea fi indreptate, in viitor, impotriva locuitorilor planetei.

          5. Eruptiile unor super-vulcani distrug planeta. Anul acesta, un vulcan islandez a creat multe probleme. Pe Pamant exista multi altii mai mari decat Eyjafjallajokull. Iar consecintele unor eruptii in lant ar putea fi devastatoare. In lume exista 6 super-vulcani de a caror putere oamenii de stiinta se tem cel mai mult.

     Ceva asemanator a avut loc acum 73.000 de ani in sudul Asiei. Atunci, India a fost transformata efectiv in cenusa. Dupa eruptie, a urmat o iarna care a durat 20 de ani. Este putin pobabil ca toti cei sase super-vulcani sa erupa in acelasi timp, dar, odata pornit, un vulcan nu mai poate fi oprit.

          6. Robotii preiau puterea. Tehnologia avanseaza intr-un ritm atat de rapid, incat ne-am putea trezi intr-o buna zi condusi de roboti. Calculatoarele ar putea prelua controlul bancilor si pietelor de capital.

     Tehnologia inventata de oameni ar putea intra intr-o rutina periculoasa pentru ei. Calculatoarele ar putea decide singure ca nu mai e nevoie de controlul celor care le-au inventat. Este posibil ca, in ritmul ametitor de azi, inteligenta artificiala sa o depaseasca pe cea umana.

          7. Raspandirea unei boli mortale la nivel global. O pandemie de gripa cu virusul H1N1 este destul de probabila. Calea prin care aceasta se raspandeste ar putea fi factorul decisiv, in functie de mutatiile pe care tulpina acestui virus ar putea sa le sufere.

     Intre timp se lucreaza la vaccinuri mult mai eficiente impotriva acestui tip de gripa, iar perspectivele sunt optimiste in aceasta privinta.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu