joi, 26 mai 2011

Vulcanul Eyjafjallajökull




     Eyjafjallajökull (în traducere „gheţar muntos insular”) este un gheţar, al cincilea ca mărime din Islanda. Gheţarul care acoperă muntele vulcanic Guðnasteinn este amplasat la vest de gheţarul Mýrdalsjökull pe coasta de sud-vest a Islandei şi are înălţimea de 1666 m. Prin erupţia vulcanului de sub Eyjafjallajökull din aprilie 2010, norul de cenuşă vulcanică a paralizat circulaţia aeriană în aproape toată Europa.

     Vulcanul de sub gheţar se numeşte Guðnasteinn  deşi adeseori se face referire la acest vulcan în mod impropriu prin numele gheţarului Eyjafjallajökull. Vulcanul Guðnasteinn aparţine de zona vulcanică de sud a Islandei. El este considerat de majoritatea vulcanologilor un stratovulcan. Caldera vulcanului are un diametru de 3–4 km. Craterele prezintă câteva crăpături cu lungimi de peste 30 km, orientate est-vest, ce emană căldură.

     Vârsta rocilor înconjurătoare vulcanului este apreciată la 700.000–800.000 ani. Acestea sunt, în majoritate, compuse din bazalt de tranziţie, ca de exemplu dacitul.
Guðnasteinn este un vulcan care a erupt deja în urmă cu 800.000 de ani, erupţii mai cunoscute fiind în anul 870 şi 2010, cu toate că nu face parte din grupa vulcanilor cu activitate deosebită din Islanda.
     Erupţia din anul 2010 a început înainte de miezul nopţii la data de 20 martie 2010. Locul erupţiei nu era din craterul principal al vulcanului Guðnasteinn, ci dintr-o crăpătură pe versantul estic al vulcanului, situat în aproapierea trecătorii Fimmvörðuháls dintre gheţarii Eyjafjallajökull (muntele Guðnasteinn) şi Mýrdalsjökull (Muntele Katla). Regiunea învecinată, Fljótshlíð, şi coasta islandeză de sud dintre Hvolsvöllur şi Vík í Mýrdal, cu circa 500 de locuitori, au fost evacuate. Apropierea erupţiei vulcanice a fost semnalată de câteva cutremure mai slabe, care aveau centrul sub vulcan la o adâncime de 10 km. Deja la începutul lunii februarie a aceluiaşi an, a fost măsurată în zonă, de către centrul meteorologic al Universităţii din Islanda, o activare a mişcărilor seismice.         Concomitent s-a observat o deformare, cu o ridicare de 15 cm a scoarţei terestre, cauzată de activarea vulcanică din adâncime.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu